Dačić i Osmani razgovarali o ključnoj ulozi i mogućnostima OEBS-a

Dačić i Osmani razgovarali o ključnoj ulozi i mogućnostima OEBS-a

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da su odnosi Srbije i Severne Makedonije u usponu i da su „relaksirani od raznih negativnih uticaja i dezinformacija i pogrešnih interpretacija“.

„Nama je veoma važno što Severna Makedonija učestvuje u inicijativi Otvoreni Balkan. Slažem se sa onim što je Bujar rekao na sastanku, da smatra da to nije samo ekonomska inicijativa nego i korak dalje u pomirenju u regionu“, rekao je Dačić novinarima nakon sastanka sa severnomakedonskim kolegom Bujarom Osmanijem.

Osmani, koji je i predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), dodao je da su razgovarali o njenoj ključnoj ulozi, izazovima i mogućnostima.

Dačić je istakao da Srbija pridaje veliki značaj misiji OEBS-a na Kosovu.

„Pre 10 godina kada je potpisan Briselski sporazum jasno je definisana uloga OEBS-a u organizaciji izbora na Kosovu i Metohiji, ali ću vas podsetiti da su poslednji izbori održavi bez učešća OEBS-a, prvi put. Mi se zalažemo za aktivnije prisustvo OEBS-a na KiM“, dodao je.

Od OEBS-a, dodao je, Beograd očekuje statusno neutralnu poziciju kad je reč o Kosovu, a podržava rad i vlasti imaju dobre odnose sa misijom u Beogradu.

Spoljno-trgovinska razmena, rekao je Dačić, iznosi milijardu i po evra, a potrebno je da se više radi na pitanjima koja se tiču uzajamne zaštite kulturnih dobara i spomenika.

Oni su ocenili da je rad organizacije trenutno otežan jer nema konsenzusa o bitnim pitanjima, kao što su usvajanje budžeta i odabir narednog predsedavajućeg.

„Gotovo da niko ne pomišlja na dijalog između suprotstavljenih strana što zemlji koja predsedava stvara velike probleme zato što u ovom trenutku OEBS ne može da donese neke važne odluke kao što je budžet, od toga zavisi funkcionisanje misija na terenu“, rekao je.

Osmani je istakao da OEBS sada prolazi kroz turbulentna vremena.

„Naročito zbog rata koji se vodi uzmeđu Rusije i Ukrajine koji podriva osnovne principe naše organizacije i kao prededavajućem meni je glavni cilj da osiguram da OEBS ostane funkcionalan i fleksibilan“, rekao je.

Istakao je da su u toj organizaciji posvećeni omogućavanju dijaloga uz poštovanje vrednosti i obaveza.

„Moramo da donosimo zajedničke i odgovorne odluke, to je ne samo investicija u saradnju nego i u mir“, dodao je.

Osmani je srpskom narodu izjavio saučešće zbog dva masovna ubistva početkom maja.