Brnabić: Srbija ulaže šest milijardi evra za modernizaciju železnica

Brnabić: Srbija ulaže šest milijardi evra za modernizaciju železnica

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija planira da uloži šest milijardi evra u železničke projekte što će, kako je ocenila, dovesti do kompletne modernizacije železničkog saobraćaja u zemlji i povezivanja sa zemljama regiona i Evropske unije.

„Železnički saobraćaj je pored vodnog najznačajniji vid transporta, a mi smo od 2014. godine, kada smo počeli da ulažemo u železnice, uložili više od 600 miliona evra“, kazala je Brnabić na konferenciji za novinare nakon obilaska voza „Connecting Europe Express“ u železničkoj stanici Beograd centar.

Brnabić je navela da će Srbija uložili šest milijardi evra u projekte za koje sada razvija projektnu dokumentaciju, ili uz pomoć EU radi na studijama opravdanosti i uticaja na životnu sredinu.

„Najvažniji projekti su brza pruga Beograd Budimpešta, u koju se ulažu dve milijarde evra i železnički Koridor 10 u koji će, uz podršku EU, Evropske razvojne banke i investicionog fonda za Zapadni Balkan biti uložene dve milijarde“, istakla je Brnabić.