Brnabić: Nametanje rezolucije o Srebrenici „vrhunac pravnog nasilja, skandal i presedan“

Brnabić: Nametanje rezolucije o Srebrenici „vrhunac pravnog nasilja, skandal i presedan“

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je za RTRS da je nametanje rezolucije o Srebrenici u agendu Generalne skupštine UN „vrhunac pravnog nasilja, skandal i presedan“.

Brnabić je naglasila da su na ovaj način prekršeni Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH, jer se o tome nije izjašnjavalo tročlano Predsedništvo BiH, „što je neshvatljiv skandal“.

„Naš prioritet je da pričamo sa što više članica Ujedinjenih nacija i da kažemo šta je istina i šta je posredi ovde. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je i lično angažovan na ovom pitanju. Za sve one koje žele da nas optuže kao Srbiju, da je ovo mešanje u odnose neke druge zemlje, BiH, reći ću da Srbija ne da ima puno pravo, nego i obavezu da kaže istinu o ovom presedanu, kao potpisnica i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma“, rekla je Brnabić.

Podsetila je da rezolucija nije „prošla“ Predsedništvo BiH.

„A morala je, prema Ustavu BiH. Ona samim tim podriva taj Dejtonski mirovni sporazum i samim tim Republika Srbija mora da reaguje“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je u pitanju ogromna greška „koju će svi na jedan ili drugi način, politički ili kako god, plaćati u budućnosti uključujući na kraju krajeva i UN zbog presedana koji se pravi“.