Brnabić: Čini mi se da oko implementacije preporuka ODIHR imamo konsenzus u parlamentu

Brnabić: Čini mi se da oko implementacije preporuka ODIHR imamo konsenzus u parlamentu

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da postoji konsenzus u parlamentu oko implementacije preporuka Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) za unapređenje izbornih uslova.

Ona je u Valjevu, gde je prisustvovala otvaranju dva vrtića, kazala da je za ponedeljak, 1. april, sazvala sednicu Kolegijuma Skupštine Srbije da bi s predstavnicima poslaničkih grupa „otvoreno“ razgovarala o svim temama koje se tiču izbornih uslova, i to, kako je istakla, „u jednoj normalnoj atmosferi“.

„Sazvala sam Kolegijum kao sastanak svih potpredsednika Narodne skupštine i predsednika i predstavnika poslaničkih grupa da razgovaramo o radu parlamenta, posebno o implementaciji preporuka ODIHR o izbornim uslovima. Čini mi se da oko preporuka ODIHR imamo konsenzus da želimo da ih implementiramo, ali ne svih poslaničkih grupa, da budem iskrena jer postoje grupe u opoziciji koje su mi juče tokom konsultacija o radnim telima rekle da su potpuno protiv implementacije tih preporuka“, kazala je Brnabić.

Rekla je da je na sednicu Kolegijuma parlamenta pozvala predstavnike Radne grupe Vlade koja po njenim rečima, još od 2019. radi na primeni svih preporuka iz ODIHR izveštaja.

„Verujem da su sve preporuke ODIHR izuzetno dobre, a postoji dilema oko jedne ili dve. Opozicija je protiv preporuke da jedan građanin može da podrži više lista, a danas kažu da implementiramo sve preporuke ODIHR. Jedna od tema razgovora u ponedeljak može da bude da li da implementiramo tu preporuku“, rekla je predsednica parlamenta.

Brnabić je rekla da „zna“ da je poslanička grupa SNS i njenih koalicionih partnera „apsolutno za to da se u najkraćem roku implementiraju sve preporuke ODIHR“.

Ocenila je da Srbija ima „izuzetno transparentan“ okvir za izborne uslove i da su preporuke ODIHR „mnogo blaže“ od preporuka upućenih drugim državama – Nemačke, Belgije, Poljske i Holandije.

Decembarski „izbori (u Srbiji) su bili fer, demokratski i u skladu sa evropskim standardima. To je potvrdio i finalni izveštaj ODIHR koji daje manje preporuka nego posle izbora iz aprila 2022. godine“, rekla je doskorašnja premijerka.

„Hvala opoziciji ako su zaista odlučili da se pojave i prihvate ruku. Otvorena sam za sve predloge kao što smo bili od 2019. godine. Tu nema nikakvih nepoznanica i ništa nije novo“, rekla je Brnabić.

Komentarišuće zahteve dela opozicije da sednica Kolegijuma parlamenta bude javno prenošena, ona je rekla da će sednica u ponedeljak biti održana po pravilima koje nije ona izmislila, ali će ih poštovati.

„Dijalog je ozbiljna i važna stvar za sve građane, to nije rijaliti šou. Razgovaraćemo onako kakva su do sada bila pravila u Narodnoj skupštini, a na koja oni nikad nisu imali prigovore“, rekla je Brnabić.