Dačić: Uprkos pritiscima, Srbija neće dozvoliti izmenu Dejtonskog sporazuma

Dačić: Uprkos pritiscima, Srbija neće dozvoliti izmenu Dejtonskog sporazuma

Predsednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić, izjavio je da Srbija, kao „najprincipijelniji branilac Dejtonskog sporazuma“, neće dozvoliti izmenu tog dogovora u šta se, kako je ocenio, ulaže „velika politička energija“.

U intervjuu za agenciju Srna ocenio je da su napori za ukidanje Republike Srpske i dalje jaki u BiH i izvan nje, i da se promena poretka ne pokušava saglasnošću konstitutivnih naroda i oba entiteta, nego „ispod stola, pritiscima i to isključivo… na srpski narod“.

„Srbija nedvosmisleno poštuje suverenitet BiH i to ne samo na rečima, kao mnogi drugi… Ali ne možemo da dopustimo da neko zauzvrat osporava Republiku Srpsku, traži njeno ukidanje, ili da traži da BiH prizna kosovsku nezavisnost. To ni do sada nismo tolerisali, a nećemo ni ubuduće“, naveo je Dačić.

Dodao je da se „zajedništvo u odbrani postojanja Republike Srpske“ postiže i njenim ekonomskim jačanjem, te će i dalje približavanje sa Srbijom biti brže kroz privredne veze.

„Imamo veoma dinamičnu godinu iza nas, donete su neke važne zajedničke odluke, poput projekta aerodroma u Trebinju, poput Hidroenergetskog sistema ‘Gornja Drina’ i gradnje deonica auto-puta prema RS i dalje ka Sarajevu. Srbija je i do sada ulagala dosta u RS, gde god je bilo potrebno, a to vidi kao ulaganje u samu sebe, nema tu nikakve razlike“, smatra predsednik parlamenta.