Baltičke države su koordinisanom odlukom proterale 10 ruskih diplomata

Baltičke države su koordinisanom odlukom proterale 10 ruskih diplomata

Letonija, Litvanija i Estonija proterale su 10 ruskih diplomata, navodi se u saopštenju njihovih ministarstava spoljnih poslova u petak.

U tvitu u petak, letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevičs potvrdio je da je odluka „koordinisana sa #Litvijom i #Estonijom.

Litvanija je četiri službenika ruske ambasade proglasila personama non grata, dok su Letonija i Estonija učinile isto za po tri radnika ruske ambasade.

„Trenutne aktivnosti tih osoba pod diplomatskim pokrićem nespojive su sa njihovim diplomatskim statusom i nanose štetu Republici Letoniji“, navodi se u saopštenju letonskog Ministarstva spoljnih poslova u petak.

Lica koja podležu protjerivanju moraju napustiti Republiku Latviju do 23:59 23. marta“, navodi se u saopštenju.

Litvanija je takođe naredila četvorici diplomatskog osoblja da napuste zemlju u roku od pet dana, saopštilo je njeno Ministarstvo spoljnih poslova.

„Ruske specijalne službe su aktivno uključene u planiranje i izvođenje vojne invazije na Ukrajinu, ugrožavajući ne samo bezbednost Ukrajine već i Litvanije“, navodi se u saopštenju litvanskog ministarstva.

Ministarstvo spoljnih poslova Estonije je dodalo da su sva tri člana osoblja ruske ambasade „direktno i aktivno podrivali bezbednost Estonije i širili propagandu koja opravdava vojnu akciju Rusije“.

„Delatnost dotičnih osoba je u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i stoga moraju da napuste Estoniju u roku od 72 sata“, dodaje estonsko ministarstvo.