Univerzitet Oksford vraća Indiji bronzanu skulpturu hinduističkog sveca

Univerzitet Oksford vraća Indiji bronzanu skulpturu hinduističkog sveca

Univerzitet Oksford u Velikoj Britaniji pristao je da vrati Indiji bronzanu statuu hindu sveca staru preko 500 godina, saopštio je danas univerzitetski muzej Ašmoleon.

Muzej je podsetio da su se pre četiri godine pojavile ;tvrdnje da je bronzana figura navodno opljačkana iz jednog hrama u Indiji.

Ašmoleon je saopštio da je kontaktirao indijske zvaničnike 2019. godine nakon što su istraživanja iz foto arhiva pokazala bronzu u hramu u indijskoj državi Tamil Nadu 1957. godine. Muzej je izdao saopštenje u kojem se navodi da je univerzitetsko veće podržalo vraćanje predmeta u martu.

Muzej je saopštio da je kupio statuu u Sotbiju 1967. godine, ali tvrdi da ne zna kako ju je kolekcionar dr Dž.R. Belmont originalno nabavio.

Planirana repatrijacija dolazi usred pritiska stranih vlada, uključujući vlade Nigerije, Egipta i Grčke, kao i starosedelačke narode od Severne Amerike do Australije, koji žele da povrate dragocene predmete koji su opljačkani ili stečeni sumnjivim putevima. Oksford je pre dve godine već pristao da vrati skoro 100 beninskih bronzanih panela nigerijskoj vladi koje su opljačkane 1897. godine kada su britanski vojnici napali i okupirali Benin Siti dok je Britanija širila svoj uticaj u zapadnoj Africi.