U Slovačkoj, gde se raspala vladina koalicija, biće održan referendum o prevremenim izborima

U Slovačkoj, gde se raspala vladina koalicija, biće održan referendum o prevremenim izborima

Slovačka predsednica Zuzana Čaputova najavila je u ponedeljak referendum o pitanju vanrednih parlamentarnih izbora nakon što je vladajuća koalicija u zemlji prestala da postoji, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na izdanje Pravda.

Čaputova je odluku o referendumu donela na osnovu peticije opozicione stranke Smer-SD, koja je prikupila više od 406.000 potpisa (od kojih je skoro 382.000 overeno). Zahteva održavanje referenduma na jesen o dva pitanja – hitnoj ostavci aktuelne vlade i skraćenju mandata vlade.

„Ovakve odluke nisu lake i očigledno mi je da, s obzirom na nepopularnost ove vlade, ni to neće doprineti mojoj popularnosti. Ali primena ustava Slovačke Republike trebalo bi da bude važnija od pokušaja da se zadovolje građanski sluge“, rekao je predsednik na brifingu u ponedeljak.

Čaputova je dodala da će se obratiti Ustavnom sudu Slovačke sa zahtevom da se razjasni ustavnost prvog pitanja – izjašnjavanja o nepoverenju vladi. Ako sud odluči da se ovo pitanje može izneti na referendum, na glasačkom listiću će biti njih dvoje.

Prema slovačkom zakonu o referendumu, nakon što dobije peticiju sa minimalno potrebnim brojem potpisa (50.000), predsednik ima 30 dana da proveri potpise, a zatim još 90 dana da raspiše referendum.

Čaputova je odbila da navede datum referenduma, ali je rekla da neće biti moguće održati ga zajedno sa lokalnim izborima 29. oktobra. Ona je odbacila i optužbe Smer-SD o odlaganju odluke.

Podsetimo, početkom septembra četiri ministra vlade Slovačke iz stranke Sloboda i solidarnost podnela su ostavke zbog neslaganja sa postupkom koalicije, usled čega je kabinet premijera Eduarda Hegera izgubio parlamentarnu većina.

Naredni parlamentarni izbori u zemlji zakazani su za februar 2024. godine.