U Portugalu zabranjeno uzgajanje maslina i avokada u područjima pogođenim sušom

U Portugalu zabranjeno uzgajanje maslina i avokada u područjima pogođenim sušom

Portugalska vlada izdala je privremenu zabranu uzgoja maslina, avokada i crvenog bobičastog voća u provincijama Alenteһo i Algarve, koje su najviše pogođene ekstremnom sušom, piše „Evropska istina”.

Kako je saopštila portugalska ministarka poljoprivrede Marija do Seu Antuneš, zabrana će ostati na snazi sve dok se u provincijama nastavi sadašnji ciklus teške suše, jer je za uzgoj maslina i avokada potrebno mnogo vode.

Umesto toga, podsticaće se gajenje useva koji troše manje vode. Antunes je naglasio da portugalska vlada ne smatra intenzivne useve „zlim“ jer su važan izvor priһoda.

Od sredine maja, oko 90% kopnenog Portugala bilo je pogođeno sušom, a jaka suša je pogodila jednu petinu zemlje, prema portugalskoj meteorološkoj agenciji IPMA.

Prema podacima Portugalske konfederacije farmera, sušom su najviše pogođeni proizvodnja žitarica i stočarstvo, zbog čega bi klanje stada moglo postati neizbežno.

Veliki deo Pirinejskog poluostrva uopšte je bio pogođen ranim sezonskim vrućinama. Suša je posebno pogodila Španiju, gde je april bio najtopliji i najsušniji u istoriji.