U Poljskoj počinje najveća ovogodišnja NATO vežba Zmaj-24

U Poljskoj počinje najveća ovogodišnja NATO vežba Zmaj-24

U Poljskoj je počela najveća vežba evropskih kopnenih snaga 2024. godine Zmaj-24 u kojoj učestvuje više od 20.000 vojnika iz različitih zemalja NATO-a.

Vježbe Poljske Zmaj-24 dio su vojnih manevara NATO-a Steadfast Defender-24, koji su najveće vježbe NATO-a od kraja Hladnog rata.

Kako je naglašeno, Steadfast Defender-24, koji traje od 22. januara do kraja maja, odvija se od Atlantika do istočnog krila NATO-a, uključujući Poljsku. Scenario vežbe uključuje sukob sa „protivnikom slične veličine“.

U vežbi Steadfast Defender-24 učestvuje 90.000 ljudi, uključujući vojno osoblje iz svih zemalja NATO-a i Švedske, kao i oko 50 ratnih brodova, 80 aviona i 1.100 borbenih vozila. Prema generalnoj komandi Oružanih snaga Poljske, ovi vojni manevri su „najveća demonstracija odbrambenih sposobnosti Alijanse i njenih država članica“. Istovremeno se dodaje da su sve vežbe „odbrambenog karaktera i da nisu usmerene protiv bilo koje zemlje“.

U međuvremenu, pored poljskih vojnih jedinica, u Zmaju-24 učestvuju i vojnici iz Španije, Ujedinjenog Kraljevstva, Turske i Albanije. Ukupno u vežbi učestvuje oko 20 hiljada ljudi: 15.000 vojnika poljske vojske i 5.000 vojnika iz pojedinih zemalja NATO-a, pre svega SAD i Ujedinjenog Kraljevstva. U vežbi će učestvovati 3.500 komada vojne opreme.

„Trupe će biti testirane za interakciju i borbene misije na zemlji, u vazduhu i na moru. Pored vojnih operacija u navedenim oblastima, vojne operacije će se izvoditi i u sajber prostoru“, navodi se u glavnoj komandi Oružanih snaga Poljske. rekao.

Kao što je navedeno, vežbe Zmaj-24 će testirati sposobnost poljskih oružanih snaga da odgovore na potencijalnu višedimenzionalnu oružanu krizu, čime će se doprineti jačanju sposobnosti odvraćanja i odbrane Alijanse.

24. januara je počela najveća vojna vežba NATO-a u poslednjih nekoliko decenija, Steadfast Defender 24, u kojoj je učestvovalo oko 90.000 ljudi.