Istraga protiv kompanije koja je prevarila dobrovoljce iz Ukrajine

Istraga protiv kompanije koja je prevarila dobrovoljce iz Ukrajine

Okružno tužilaštvo u Poznanju pokrenulo je istragu o poljskoj kompaniji koja nije ispunila obaveze prema ukrajinskoj volonterskoj organizaciji za nabavku goriva za Oružane snage i humanitarne organizacije u iznosu od 40.000 evra, prenosi „Evropska istina“.

Napominje se da je ukrajinska kompanija u ime dobrotvorne fondacije „Ukrajinska porodica“ naručila 10 tovara goriva iz Poznanja. Dobavljač je tražio plaćanje unapred, ali su Ukrajinci odlučili da plate samo prvu pošiljku i nakon toga prenesu preostala sredstva.

Pretpostavljalo se da će prva pošiljka stići pet dana nakon uplate, ali mesec dana kasnije ukrajinska strana ipak nije dobila obećano gorivo. Dobavljač je prvo govorio o kašnjenjima, a zatim se žalio na nedostatak dokumenata. Na kraju je ugovor sa njim raskinut.

„Sada mi je teško da zamislim da bi to moglo da se desi u Evropskoj uniji. Zvanično smo uplatili novac, dobili fakturu i bili smo prevareni“, rekao je Andrij Sava, predstavnik „Ukrajinske porodice“ za RMF FM.

Njegova dobrotvorna fondacija je dugo sarađivala sa poljskom stranom, a nakon početka sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu organizovala je odlaske ranjenih ukrajinskih vojnika u Poljsku na lečenje.

Tužilaštvo Poznanja trenutno odlučuje kako će tačno sprovesti istragu, pošto su žrtve državljani Ukrajine. Tamo žele da izbegnu slanje zahteva za pravnu pomoć Kijevu, jer bi to u ratnim uslovima moglo da odloži proces.