Sudija naložio dodatno svedočenje Trampovog advokata

Sudija naložio dodatno svedočenje Trampovog advokata

Federalni tužioci koji istražuju potencijalno pogrešno rukovanje poverljivim dokumentima na imanju bivšeg predsednika Donalda Trampa na Floridi moći će ponovo da ispituju Trampovog advokata pred velikom porotom, doneo je sudija u petak u zapečaćenom nalogu.

Naredbom će se zahtevati da M. Evan Corcoran odgovori na dodatna pitanja dok tužioci nastavljaju istragu o poverljivim dokumentima pronađenim u Mar-a-Lagu, kao i potencijalnim naporima da se opstruira ta istraga. Naredbu je opisala osoba upoznata s njim, koja nije bila ovlašćena da razgovara o zapečaćenom postupku i razgovarala je sa Asošiejted presom pod uslovom da ostane anonimna.

Precizan obim naloga, na koji se očekuje ulaganje žalbe, nije odmah bio jasan. Ni Korkoran ni njegov advokat nisu uzvratili poruke tražeći komentar, a portparol specijalnog tužioca Džeka Smita, koji vodi istragu, takođe nije odgovorio na mejl o nalogu.

Trampov portparol je rekao da će se Trampov tim „boriti protiv Ministarstva pravde na ovom frontu i svih drugih koji ugrožavaju osnovna američka prava i vrednosti“.

Korkoran se već pojavio pre nekoliko nedelja pred saveznom velikom porotom u Vašingtonu koja je istraživala slučaj Mar-a-Laga, ali se pozvao na privilegiju advokata i klijenta odbijajući da odgovori na određena pitanja. Ta privilegija štiti advokate od toga da budu primorani da podele sa tužiocima detalje razgovora koje vode sa klijentima.

Tužioci mogu da zaobiđu tu privilegiju ako mogu da ubede sudiju da komunikacija koja traži odgovore uključuje unapređenje zločina – princip poznat kao izuzetak od kriminalne prevare. Ministarstvo pravde se pozvalo na taj izuzetak u ovom slučaju, tvrdeći Beril Hauel, odlazećoj glavnoj sudiji saveznog suda u Vašingtonu, da je potrebno više svedočenja.

Hauel je u petak izdala svoj nalog kojim je dala bar neko dodatno svedočenje pre isteka njenog mandata na mestu glavnog sudije. Nju na mestu glavnog sudije zamenjuje Džejms „Džeb“ Boasberg, Obamin kolega koji je u saveznoj klupi bio od 2011.

Korkoran se smatra relevantnim za istragu delimično zato što je prošle godine sastavio izjavu Ministarstvu pravde u kojoj je tvrdio da je u Mar-a-Lagu sprovedena „revna potraga“ za poverljivim dokumentima kao odgovor na sudski poziv. Međutim, nekoliko meseci kasnije, agenti FBI-ja su pretresli kuću sa nalogom i pronašli otprilike 100 dodatnih dokumenata sa poverljivim oznakama.

Ministarstvo pravde istražuje da li je Tramp ili bilo ko u njegovoj orbiti opstruirao njegove napore da povrati sve poverljive dokumente, koji uključuju strogo tajni materijal, iz njegovog doma.

Kao glavni sudija, Boasberg će imati nadzor nad saveznim velikim porotama, uključujući i one koje se bave Trampovim pitanjima, u zgradi suda i predsedavaće zapečaćenim sporovima poput onog u Korkoranu.

Odvojeno, bivši potpredsednik Majk Pens rekao je da će osporiti sudski poziv velike porote koji želi da ga primora da svedoči u istrazi specijalnog tužioca 6. januara. Pens je tvrdio da je zato što je bio predsednik Senata 6. januara, dok je predsedavao zajedničkom sednicom Kongresa na kojoj bi se potvrdili izborni rezultati, zaštićen od toga da bude primoran da se pozabavi svojim postupcima u skladu sa Ustavom „ klauzula govora ili debate koja štiti članove Kongresa.

Nije jasno kako će se taj nesporazum završiti.