Rušenje sovjetskog spomenika u Rigi

Rušenje sovjetskog spomenika u Rigi

39 poslanika Riške Dume na vanrednom sastanku glasalo je za demontažu sovjetskog spomenika u Parku pobede – dakle odluka o rušenju konačne odluke, navodi „Evropska istina“, prenosi Delfi.

Poslanici su svojom odlukom naložili Odeljenju za urbani razvoj Gradskog veća Rige, Odeljenju za imovinu i Gradskoj policiji Rige da Agenciji za spomenike Rige pruže neophodnu podršku kako bi se obezbedio red.

Tačan iznos rušenja spomenika još nije utvrđen, ali neće biti jeftin, rekao je gradonačelnik prestonice Martins Stakis.

Istovremeno, da bi se ubrzala demontaža spomenika, potrebno je izmeniti odredbe o nabavci u posebnom zakonu. Amandmani su u nadležnosti Seimasa.

Kako je ranije saopšteno, Seimas je u četvrtak, 12. maja, uklonio zakonsku prepreku za rušenje sovjetskog spomenika u Parku pobede u Rigi.

Rusija, u međuvremenu, poziva na odgovor Letonije ako odluči da sruši spomenik. Rusija smatra da se ovom odlukom krši rusko-letonski sporazum o zaštiti materijalnog nasleđa.

Predsednik komisije Saveta Federacije za zaštitu suvereniteta Andrej Klimov pozvao je da „upozori” Letoniju, preduzevši izuzetno rigidne mere ekonomskog karaktera.

Spomenik sovjetskim vojnicima nalazi se u Parku pobede na levoj obali Daugave i otkriven je 1985. godine.

Kompozicioni centar spomenika je monumentalni stub od 79 metara, na čijem se vrhu nalaze zlatne petougaone zvezde, na čijim stranama su simbolične skulpturalne slike domovine i ratnika-„oslobodilaca“.