Ruski poslanici odobrili potpunu zabranu „LGBTK propagande“

Ruski poslanici odobrili potpunu zabranu „LGBTK propagande“

Ruska Državna duma glasala je za potpunu zabranu LGBTK, pedofilije i propagande promene pola u zemlji nakon konačnog čitanja zakona u četvrtak.

Zakon o „zaštiti tradicionalnih vrednosti“ podržalo je svih 397 poslanika u donjem domu parlamenta, koji su usvojeni bez protivljenja i uzdržanosti.

Predlog zakona bi zabranio takvu propagandu u reklamama, knjigama, filmovima i medijima. Široko se smatra da je to nastavak zakona iz 2013. godine, koji je zabranio širenje LGBTK materijala među osobama mlađim od 18 godina u Rusiji. Međutim, novo zakonodavstvo se odnosi i na maloletne i na odrasle.

Ako zakon stupi na snagu, onemogućilo bi da filmovi koji promovišu netradicionalne odnose ili promenu pola dobiju dozvole za distribuciju u zemlji. Takođe će biti zabranjeno stavljanje u promet proizvoda sličnog sadržaja, uključujući strane materijale.

Predviđene su ogromne novčane kazne za kršenje novih pravila, pri čemu pojedincima preti kazna od 400.000 rubalja (6.600 dolara), a pravnim licima do pet miliona rubalja (oko 83.000 dolara) zbog LGBTK propagande. Kazne za promovisanje pedofilije su duplo veće od ovih iznosa, navodi se u predlogu zakona. Strane stranke koje prekrše zakon takođe će se suočiti sa proterivanjem iz Rusije.

Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin zahvalio je kolegama parlamentarcima što su jednoglasno podržali zakon, ističući da će „ova odluka zaštititi našu decu, budućnost zemlje od mraka koji šire SAD i evropske države“. Volodin je odbacio poziv američkog državnog sekretara Antonija Blinkena, koji je ranije pozvao ruske poslanike da „povuku zakon i poštuju ljudska prava i dostojanstvo svih“.

Novi zakon se neće odnositi na video igrice jer su poslanici odlučili da njihov sadržaj podleže posebnim propisima. U drugom čitanju zakona u sredu, parlament je odbacio i ideju o uvođenju krivične odgovornosti za ponovljeno kršenje zabrane LGBTK propagande.