Rusija preti da će prekinuti izvoz energije u Evropu

Rusija preti da će prekinuti izvoz energije u Evropu

KIJEV – Ruski predsednik Vladimir Putin zapretio je da će zaustaviti sve isporuke energenata Evropi, ako Brisel nastavi sa predlogom da ograniči cenu ruskog gasa, u borbenom govoru izjavljujući da Rusija neće izgubiti rat u Ukrajini, preneo je Rojters.

Govor je usledio kada je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izvestio „dobre vesti“ sa fronta u blizini Harkova na istoku, rekavši da su neka naselja ponovo zauzeta jer su obe strane izvestile o teškim borbama u regionu.

Ukrajinski i proruski zvaničnici rekli su da se vode borbe oko grada Balakleje oko 60 km jugoistočno od Harkova, uz nepotvrđene izveštaje o teškim gubicima ruskih snaga.

Eksplozija u elektrani u blizini Odese na jugu, u međuvremenu, prekinula je snabdevanje strujom za 360.000 ljudi, rekao je portparol regionalne administracije.

Putin je rekao u govoru u sredu na ekonomskom forumu na ruskom Dalekom istoku da Rusija neće izgubiti ono što on naziva svojom „specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajini.

On je zapretio da će zaustaviti sve isporuke energenata Evropi ako Brisel nastavi sa svojim predloženim ograničenjem cena ruskog gasa, što je najnoviji korak Zapada da se Kremlju oduzme sredstva za finansiranje rata.

„Nećemo isporučivati gas, naftu, ugalj, lož ulje – nećemo isporučivati ništa“ ako do toga dođe, rekao je on. Evropa obično uvozi oko 40% svog gasa i 30% nafte iz Rusije.

Sjedinjene Države i Francuska kažu da Moskva već koristi energiju kao „oružje“ da oslabi protivljenje Evrope njenoj invaziji, pri čemu je glavni kanal za ruski gas u Evropu, Severni tok 1, zatvoren radi održavanja.

Ukrajina je ostala oprezna u pogledu svoje kontraofanzive na istoku, ali je predsednički savetnik Aleksij Arestovič, u video snimku objavljenom na Jutjubu, rekao da su ukrajinske trupe iznenadile ruske branioce kod Balakleje.

„Rusi govore da je Balakleja opkoljena, a zapravo (naše trupe) su otišle mnogo dalje… presekli su put za Kupijansk“, rekao je on, misleći na glavno transportno čvorište koje snabdeva ruske snage u Izjumu do istok.

Proruski zvaničnik iz regiona, Rodion Mirošnik, rekao je na Telegramu da je Balakleja ostala u ruskim rukama iako su se borbe vodile severno od grada.

Rojters nije mogao da proveri izveštaje na bojnom polju, ali Jurij Podoljak, Ukrajinac koga često citiraju proruski zvaničnici, takođe je rekao da su ruske trupe iznenađene ukrajinskim napredovanjem.

„Neprijatelj je imao značajan uspeh u blizini Balakleje sa relativno malim snagama… Čini se da su ruske snage prespavale ovo napredovanje i očekivale ga negde drugde“, napisao je on na Telegramu.

„Čini se da sada sve zavisi od brzine kojom se rezerve uvode u borbu… bilo je značajnih gubitaka.

Upitan o napretku rata na forumu u Vladivostoku, Putin je rekao: „Ništa nismo izgubili i nećemo ništa izgubiti.

Sjedinjene Američke Države optužile su Moskvu za ratne zločine tako što su protivzakonito pritvorile, saslušale i deportovale do 1,6 miliona Ukrajinaca, uključujući 1.800 dece.

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild rekla je Savetu bezbednosti UN da ruski zvaničnici nadgledaju takozvane operacije filtriranja koje „imaju za cilj da identifikuju pojedince za koje Rusija smatra da su nedovoljno usklađeni ili kompatibilni sa njenom kontrolom“.

Izaslanik je rekao da je ta praksa priprema za aneksiju teritorije.

Šefica za politička pitanja UN-a Rozmeri Dikarlo rekla je da je Savet potvrdio da su ukrajinski civili bili podvrgnuti filtriranju i zatražio pristup svim pritvorenim ljudima.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je da Ukrajinci koji putuju u Rusiju „prolaze kroz registraciju, a ne proceduru filtriranja“.