Francuska: Novi talas ptičjeg gripa izaziva strahove

Francuska: Novi talas ptičjeg gripa izaziva strahove

Hiljade morskih ptica nestale su duž zapadnih obala Francuske proteklih nedelja zbog virusne infekcije ptičijeg gripa, koja obično pogađa tokom jesenjih i zimskih meseci, izazivajući strah da je možda postala rizična tokom cele godine i endemska za francuski divlji svet, što je alarmiralo zaštitnike prirode i uzgajivače živine, prenosi Rojters.

To predstavlja opasnost za industriju živine u Francuskoj, drugu po veličini u Evropskoj uniji, koja je bila prinuđena da ukloni više od 19 miliona ptica između novembra i maja zbog ptičijeg gripa, kako se ptičji grip formalno naziva.

„Ptičiji grip pogađa morske ptice u proleće i leto, što je potpuno novo. Tradicionalno ptičji grip uglavnom pogađa vodene ptice tokom zime“, Paskal Provost, direktor rezervata za ptice arhipelaga Sept-Il koji uključuje ostrvo Rouzić.

Nakon kratkog zatišja u izbijanju epidemija na farmama u maju, francuska vlada je u junu ublažila ograničenja u uzgoju živine.

Međutim, ubrzo nakon što je virus pogodio jata duž obale Bretanje, polako se šireći na jug.

Roužić je dom jedne od retkih svetskih kolonija severnih gaća. Rektori su rekli da je ptičji grip pustošio jato od početka jula, ubijajući odrasle i ostavljajući njihove piliće da gladuju.

Od kraja jula, na francuskim farmama potvrđeno je sedam novih epidemija ptičijeg gripa, saopštilo je ministarstvo poljoprivrede.

„Situacija je izuzetna – nikada ranije u Francuskoj – zbog svojih razmera i perioda kada se otkrivaju slučajevi“, navodi ministarstvo na svom sajtu, upozoravajući na rizik od kontaminacije živinarskih farmi.

Francuski uzgajivači živine se i dalje oporavljaju od prethodnih epidemija i masovnog uništavanja koje je usledilo, a pre nego što su se najnovije epidemije već suočile sa padom proizvodnje od skoro 10 odsto ove godine, saopštila je industrijska grupa Anvol.

„Ranije su epidemije ptičijeg gripa bile uzrokovane pticama selicama, ali sada vidimo da ima sve više slučajeva među francuskim divljim životinjama. Ovo je novo i zabrinjava farmere i celu živinarsku industriju“, rekao je za Rojters predsednik Anvola Žan-Mišel Šefer.

Ptičiji grip se obično prenosi fekalijama zaraženih migrirajućih divljih ptica ili direktnim kontaktom sa kontaminiranom hranom, odećom i opremom.