Rusija počinje vežbe sa interkontinentalnim balističkim raketama Jars

Rusija počinje vežbe sa interkontinentalnim balističkim raketama Jars

Rusija je započela vežbe sa interkontinentalnim balističkim raketnim sistemom „Jars“ i nekoliko hiljada vojnika, saopštilo je u sredu njeno ministarstvo odbrane, u onome što će verovatno biti viđeno kao još jedan pokušaj Moskve da pokaže svoju nuklearnu snagu.

Predsednik Vladimir Putin je imao za cilj da raketni sistem Jars, koji je zamenio sistem Topol, učini delom ruskog „nepobedivog oružja“ i osloncem zemaljske komponente njenog nuklearnog arsenala, piše Rojters.

„U vežbi je ukupno uključeno više od 3.000 vojnih lica i oko 300 komada opreme“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane u servisu za razmenu poruka Telegram.

Vežbe obuhvataju sveobuhvatnu kontrolnu proveru raketne formacije Strateških raketnih snaga Omsk zajedno sa komandno-štabnom vežbom sa raketnom formacijom Novosibirsk opremljenom sistemima Jars.

Tokom vežbi, mobilni sistemi „Jars“ će izvoditi manevre u tri ruska regiona, saopštilo je ministarstvo, ne navodeći regione.

„Takođe, strateški raketnici će u saradnji sa formacijama i jedinicama Centralnog vojnog okruga i Vazdušno-kosmičkih snaga sprovesti niz mera kamufliranja i suprotstavljanja savremenim sredstvima vazdušnog izviđanja.

Malo je potvrđenih taktičkih i tehničkih karakteristika mobilnih interkontinentalnih balističkih raketnih sistema Jars, koji navodno imaju operativni domet od 12.000 km (7.500 milja).

Prema vojnim blogerima, sistemi su u stanju da nose više nuklearnih bojevih glava koje se mogu nezavisno gađati i mogu se montirati na nosače kamiona ili rasporediti u silosima.

Od pokretanja invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine, Rusija je izvela brojne vojne vežbe samostalno ili sa drugim zemljama, poput Kine ili Južne Afrike.

Takođe je povećala vojnu obuku sa Belorusijom, koja se graniči sa Rusijom i Ukrajinom, sprovodeći niz sveobuhvatnih vežbi tokom prošle godine.