Rusija označila Radio Slobodna Evropa kao „nepoželjnu organizaciju“

Rusija označila Radio Slobodna Evropa kao „nepoželjnu organizaciju“

Rusija je američki Radio Slobodna Evropa označila kao „nepoželjnu organizaciju“, na osnovu registra ruskog Ministarstva pravosuđa objavljenog u utorak.

Ranije je Kancelarija glavnog tužitelja odlučila da aktivnosti korporacije označi kao nepoželjne u Rusiji, javlja TASS, prenosi RSE.

Radio Slobodna Evropa je uređivački nezavisna medijska kompanija, finansirana donacijom američkog Kongresa putem Agencije SAD-a za globalne medije. Distribuira informacije na 27 jezika u 23 zemlje u kojima je sloboda medija ograničena ili je profesionalno novinarstvo nedovoljno razvijeno, navodi se na sajtu RSE.

Moskovski sud proglasio je prošlog marta bankrot poslovanja Radija Slobodna Evropa u Rusiji, nakon što je kompanija odbila da plati višestruke kazne u ukupnom iznosu većem od milijardu rubalja (14 miliona dolara), zbog nepoštivanja takozvanog zakona o stranim agentima.

Zakon, uveden 2012, izvorno je bio usmeren na nevladine organizacije i grupe za ljudska prava, ali je od tada proširen na medijske organizacije, pojedinačne novinare, YouTube vlogere – zapravo sve koji primaju sredstva izvan Rusije i, prema mišljenju Kremlja, izražavaju političko mišljenje.

Radio Slobodna Evropa ranije je izvestio da se ovaj zakon svodi na političku cenzuru koja ima za cilj da spreči novinare da obavljaju svoje profesionalne dužnosti i osporava poteze vlasti pred ruskim sudovima i Evropskim sudom za ljudska prava.

Radio Slobodna Evropa je zatvorio svoje dopisništvo u Moskvi 6. marta 2022, nekoliko dana nakon što je Federalna poreska služba podnela zahjev Arbitražnom sudu u Moskvi za prisilni stečaj RSE/RS LLC-a. Arbitražni sud u Moskvi je 13. marta prošle godine kao razlog naveo „nesposobnost“ RSE/RS LLC-a, koja zastupa interese Radija Slobodna Evropa u Rusiji i čiji su računi zamrznuti u maju 2021, da otplati dug.

Nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu i uvela vojnu cenzuru u martu 2022, ruski medijski regulator, Roskomnadzor, blokirao je internet stranice Radija Slobodna Evropa u toj zemlji. Postupci ruskih vlasti, rekao je tada predsednik Radija Slobodna Evropa Džejmi Flaj, predstavljaju vrhunac višegodišnje kampanje ometanja rada te medijske kuće u Rusiji.