Rusija goni novinare zbog postova na društvenim mrežama o ruskom napadu na Mariupolj

Rusija goni novinare zbog postova na društvenim mrežama o ruskom napadu na Mariupolj

Ruski istražitelji saopštili su u utorak da su pokrenuli krivični postupak protiv popularnog novinara zbog navoda da je moskovska vojska namerno granatirala porodilište u ukrajinskom gradu Mariupolju.

Aleksandar Nevzorov je prvi istaknuti politički izveštač i komentator koji je ispitan zbog širenja „lažnih“ informacija o ruskoj vojsci prema novom zakonu koji je uveden nakon što je predsednik Vladimir Putin poslao trupe u Ukrajinu 24. februara.

Saopštenje Istražnog komiteta usledilo je 27. dana, kako Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“ u prozapadnoj Ukrajini, koja je odnela hiljade života i raselila oko 10 miliona ljudi.

„Nevzorov je objavio namerno lažne informacije o namernom granatiranju porodilišta u gradu Mariupolju od strane ruskih oružanih snaga“, navodi se u saopštenju.

Publikacije su propraćene netačnim fotografijama civila pogođenih granatiranjem“, rekli su istražitelji i dodali da su te slike prvi objavili ukrajinski mediji.

Istražitelji su takođe rekli da traže da se utvrdi gde se Nevzorov nalazi. Nevzorov, 63, je ruski novinar veteran i bivši član parlamenta. Veruje se da živi van Rusije.

Prošle nedelje, istražitelji su takođe otvorili krivični postupak protiv Veronike Belocerkovske, ruske blogerke i izdavača koja živi u Francuskoj, zbog širenja „lažnih“ informacija da ruske oružane snage gađaju ukrajinske civile, uključujući decu.