Premijer Grčke je rekao da ne može da zamisli oružani sukob sa Turskom

Premijer Grčke je rekao da ne može da zamisli oružani sukob sa Turskom

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je da ne može da zamisli da bi tenzije sa saveznicom iz NATO-a Turskom ikada mogle da prerastu u oružani sukob, piše Asošiejted pres, prenosi „Evropska istina”.

Na pitanje da li bi nedavna eskalacija retorike Turske, na čelu sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, mogla da bude uvod u oružani sukob, Micotakis je odgovorio negativno.

„Ne verujem da će se to ikada desiti. A ako bi se, ne daj Bože, dogodilo, Turska bi dobila apsolutno poražavajući odgovor. I mislim da oni to vrlo dobro znaju. Turska zna za nadležnost grčkih oružanih snaga“, rekao je. rekao je.

Micotakis je dodao da je uprkos Erdoganovim „neprihvatljivim“ komentarima, on i dalje otvoren za dijalog i sastanak sa njim.

On je takođe povezao podršku Grčke Ukrajini sa bojaznima da bi Rusija, u slučaju pobede, mogla da postane primer drugim zemljama sa ekspanzionističkim planovima.

„Postoji linija podele između zemalja koje poštuju nepovredivost granica i pravila međunarodnog prava i onih koje veruju da, na osnovu vladavine najjačih, mogu da gađaju zemlje koje smatraju slabijim i menjaju granice kako im odgovara. “, rekao je Micotakis.

Micotakis je dodao da je „veoma važno dati Ukrajini šansu da sklopi mir sa Rusijom pod sopstvenim uslovima, a svakako ne kao stranom koja je izgubila rat“.

Micotakis je takođe u nedelju rekao da Grčka nema nameru da šalje u Ukrajinu ruske protivvazdušne raketne sisteme S-300.

Podsetimo, Erdogan je 6. septembra ponovio svoje upozorenje Grčkoj da bi Turska mogla „jedne noći da dođe iznenada”.

Dan ranije je portparol spoljnopolitičke službe EU objavio saopštenje u kojem je pozvao Erdogana da prestane sa agresivnom retorikom protiv Grčke.