Moldavija: Rusija može da obustavi snabdevanje gasom od 1. oktobra

Moldavija: Rusija može da obustavi snabdevanje gasom od 1. oktobra

Predsednica Moldavije Maja Sandu smatra da Rusija može da obustavi isporuke gasa toj zemlji od 1. oktobra, piše „Evropska istina“.

Sandu smatra da Rusija može da „zatvori slavinu” posle 1. oktobra, pozivajući se na nedostatak revizije dugova „Moldovagaza”. Međutim, u stvarnosti, prema Sanduinim rečima, Gaspromova odluka će biti zasnovana na kalkulacionoj formuli koja se menja početkom meseca i rezultiraće nižom otkupnom cenom.

„Znamo da od 1. oktobra moramo da pređemo na novu formulu obračuna i da plaćamo mnogo manje nego sada. I zato smatramo da postoji rizik da Gasprom obustavi isporuke gasa“, rekla je Sandu u intervjuu na kanalu TV8.

Prema njenim rečima, Vlada će pomoći građanima u nadoknadi i čini sve da smanji potrošnju gasa.

Prema Sanduinim rečima, mogući prekid snabdevanja posle 1. oktobra zbog narušavanja revizijskih rokova „Moldovagaza” samo je formalni izgovor.

„To ne može biti razlog što revizija nije obavljena. Za restrukturiranje dugova ugovor je morao biti potpisan 1. maja. To se nije dogodilo i ništa se dalje nije dogodilo. 1. oktobar nije datum u protokolu koji bi mogao da se dovede u vezu. s tim što sada nema takvih sporazuma o restrukturiranju duga“, primetila je Sandu.

Sandu je takođe negirala optužbe da vlasti ne žele da pregovaraju o ceni gasa sa Moskvom.

„Svakog meseca postoje pokušaji vlade da revidira ovu formulu. Ali Gasprom nema želju“, rekla je predsednica države.

Ona je uverila da Moldavija neće ostati bez gasa zimi, jer postoje alternativni izvori, ali najveći problem ostaje pitanje cene.

Kako je saopšteno, Moldavija želi da kupuje gas od Azerbejdžana i Rumunije kako ne bi zavisila od Ruske Federacije.

Moldavija je od 1. septembra pokrenula reklamu na televiziji i radiju sa pozivom na štednju energije.