Otkriven još jedan problem sa Boingom 737

Otkriven još jedan problem sa Boingom 737

Preko 2.500 aviona Boeing 737 treba da bude pregledano zbog potencijalnog problema sa generatorima kiseonika za hitne slučajeve, saopštila je u ponedeljak američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA).

U slučaju smanjenja pritiska u kabini, maske sa kiseonikom padaju iz nadzemnih odeljaka. Nakon što je Boeing otkrio da neki od generatora možda neće raditi zbog greške sa trakama za zadržavanje, FAA je izdala Direktivu o plovidbenosti koja zahteva njihovu hitnu inspekciju.

Narudžbina se odnosi na oko 2.600 modela Boeing 737 Mak i Nekt Generation. Avio-kompanije imaju između 120 i 150 dana da završe inspekcije i preduzmu „korektivne radnje“ ako je potrebno, a zabranjeno im je da instaliraju potencijalno neispravne delove.

Boing je 17. juna poslao dopis klijentima avio-kompanije u kojem je identifikovan potencijalni problem sa hitnim snabdevanjem kiseonikom. Pod određenim okolnostima, rekao je proizvođač aviona, trake za vezivanje na generatorima bi se mogle pomeriti do 1,9 centimetara, sprečavajući ih da pravilno rade. Kompanija je okrivila neispravan lepak, koji je uveden 2019.

„Vratili smo se originalnom lepku za sve nove isporuke kako bismo osigurali da generatori ostanu čvrsto na mestu“, navodi se u saopštenju Boinga. Inspekcije neisporučenih aviona nisu identifikovale nijednu jedinicu koja je bila pogođena greškom, dodala je kompanija.

Dok je Boingov bilten pozivao na vizuelne inspekcije, direktiva FAA ima snagu zakona. Od avio-kompanija se traži da provere svaki generator i zamene sve neispravne trake. Prosečan 737 ima 61 generator kiseonika, sa po dve trake, mada se konfiguracije mogu razlikovati od avio kompanije.

Saopštenje od ponedeljka dolazi manje od dan nakon što je Boing kažnjen sa 243,6 miliona dolara zbog nepoštovanja uslova nagodbe sa američkom vladom iz 2021. Nakon niza fatalnih nesreća 737 Mak – koji su rezultirali prizemljenjem cele flote u periodu 2019-2020 – Boeing je pristao da plati preko 2,5 milijardi dolara kako bi izbegao krivično gonjenje zbog obmane FAA o greškama autopilota.

Boing je poslednji preostali proizvođač velikih komercijalnih aviona u SAD. Prema nedeljnom sporazumu o priznanju krivice, proizvođač je pristao da uloži najmanje 455 miliona dolara u naredne tri godine kako bi poboljšao svoje programe bezbednosti i usklađenosti i podvrgnuo trogodišnju probnu kaznu od strane specijalnog nadzornika kojeg je imenovala vlada.