Norveška će takođe pomoći u obuci ukrajinske vojske u Britaniji

Norveška će takođe pomoći u obuci ukrajinske vojske u Britaniji

Norveški ministar odbrane Bjorn Aril Gram najavio je u četvrtak da će se njegova zemlja pridružiti velikom programu obuke ukrajinskih vojnika u Velikoj Britaniji, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na NRK.

„Ukrajinskim snagama je preko potrebna dalja obuka i obrazovanje. Norveška pozitivno gleda na britansku inicijativu za obuku ukrajinskih vojnika u Velikoj Britaniji. Poslaćemo naše instruktore za osnovnu obuku vojnika, kao i neke druge zemlje“, rekao je Gram na konferenciji u Kopenhagen.

Ranije je Ministarstvo odbrane Danske najavilo pridruživanje inicijativi koju predvodi UK za obuku ukrajinske vojske. Pre toga su svoje učešće u obuci ukrajinske vojske najavile i Finska, Švedska i Kanada.

Podsetimo, program obuke ukrajinske vojske na teritoriji Velike Britanije Vladimiru Zelenskom je ponudio premijer Velike Britanije Boris Džonson tokom junske posete Kijevu.

Tada je britanski premijer precizirao da vojska Ujedinjenog Kraljevstva može da obezbedi obuku za do 10.000 ukrajinskih vojnika svakih 120 dana.

U julu je Boris Džonson, koji privremeno ostaje premijer Britanije, prisustvovao obuci ukrajinske vojske i sam je učestvovao u vežbama.