Nemačka opoziciona CDU uvodi kvote za žene na rukovodećim položajima

Nemačka opoziciona CDU uvodi kvote za žene na rukovodećim položajima

Nemačka Hrišćansko-demokratska unija (CDU) usvojila je na kongresu u Hanoveru, prvi put u svojoj istoriji, kvotu za žene u rukovodstvu stranke, sa ciljem postizanja pariteta do 2025.

Delegati glavne opozicione stranke usvojili su ovo novo pravilo sa 559 glasova za, 409 protiv i 11 uzdržanih, prenose novinari Frans presa.

Od iduće godine žene treba da drže trećinu upravljačkih mesta u partiji na nacionalnom i lokalnom nivou, 40 odsto od 2024, i 50 odsto od sredine 2025.

Za opšte, regionalne i evropske izbore biće primenjene iste kvote za prvih deset mesta na listi kandidata.

To pitanje zaokuplja partiju bivše kancelarke Angele Merkel već više godina.

Bivša predsednica stranke Anegret Kramp-Kerenbauer, na čelu CDU izmedju 2018. i početka 2021, zalagala se za paritet muškaraca i žena u rukvodstvenim strukturama, ali se suočila sa brojnim otporima u stranci formiranoj posle rata gde su odgovorna mesta uglavnom držali muškarci.

Rasprava je bila žustra i na kongresu u Hanoveru, više delegata bilo je protiv uvodjenja kvota navodeći da bi time mesta mogla biti dodeljivana prema tom pravilu, a ne prema sposobnostima.

Predsednik CDU Fridrih Merc podržao je cilj pariteta ukazujući da su više od 50 odsto birača žene.

CDU koja je ušla u opoziciju 2021. posle 16 godina ere Merkel, nada se da dodje ponovo na vlast na izborima 2025. Ta konzervativna grupa trenutno vodi po anketama, ispred Zelenih i socijaldemokrata kancelara Olafa Šolca.

CDU sada gleda na uspeh na regionalnim izborima a sledeći su 9. oktobra u Donjoj Saksoniji.