Nemačka: NATO nikako neće rasporediti trupe u Ukrajinu

Nemačka: NATO nikako neće rasporediti trupe u Ukrajinu

Eberhard Zorn, generalni inspektor nemačke vojske, predvideo je više gerilskog rata u Ukrajini.

Ne postoji scenario po kojem će NATO poslati svoje snage u Ukrajinu, rekao je novinarima generalni inspektor nemačke vojske.

U intervjuu za Die Velt u subotu, general Eberhard Zorn je negativno odgovorio na pitanje da li bi NATO mogao da se umeša u Ukrajinu ako Rusija upotrebi oružje za masovno uništenje protiv te istočnoevropske zemlje. Naglasio je da „ono što su rekli nemački savezni kancelar, kao i predsednik SAD Džo Bajden“ i dalje važi, odnosno da „ni pod kojim okolnostima nećemo rasporediti sopstvene snage na ukrajinsku teritoriju“.

Nemački general je dalje tvrdio da je planiranje ruske vojne ofanzive u Ukrajini bilo pogrešno, jer su komandanti napravili neke velike logističke greške.

Zorn je takođe predvideo da će sukob u Ukrajini sve više prerasti u borbu u gerilskom stilu. Takav razvoj događaja bi, međutim, značio još više civilnih žrtava, upozorio je general.

Na pitanje da li Ukrajina ima šanse protiv Rusije, Zorn je u ovom trenutku odbio da spekuliše o ishodu sukoba. Jedna stvar koja će se verovatno desiti, prema rečima nemačkog generala, je podela Ukrajine na nekoliko država, što će dovesti do zastoja.

Govoreći o sopstvenim nemačkim oružanim snagama, Zorn je istakao da je kancelar Olaf Šolc izdvojio 100 milijardi evra (110 milijardi dolara) za modernizaciju Bundesvera. On je takođe ukazao na potrebu za sistemom protivvazdušne odbrane koji bi mogao efikasno da zaštiti zemlju od ruskih raketa Iskander stacioniranih u Kalinjingradskoj oblasti. Razvoj takvog sistema u Nemačkoj bi, međutim, oduzeo previše vremena i resursa, priznao je general, rekavši da podržava kupovinu gotovih sistema od SAD ili Izraela.

Zorn je rekao da „u ovom trenutku ne vidimo nikakve naznake neposrednog ruskog napada na zemlje članice NATO-a“, pa stoga vojna alijansa još uvek ima vremena da „proširi“ svoje kapacitete i „ojača istočni bok“. General je otkrio da bi NATO „do kraja maja rasporedio neophodne borbene grupe u svim zemljama od Baltičkog mora pa sve do Crnog mora“.

Nemačka takođe očekuje da će 2025. godine NATO-u obezbediti potpuno modernizovanu diviziju sastavljenu od 15.000 pripadnika „obučenih, opremljenih i stoga spremnih za akciju“, rekao je Zorn.