Nemačka je legalizovala posedovanje malih količina kanabisa

Nemačka je legalizovala posedovanje malih količina kanabisa

Pobornici marihuane u Nemačkoj zapalili su u ponedeljak slavlje, dok je zemlja legalizovala posedovanje malih količina kanabisa za rekreativnu upotrebu zbog prigovora lekara i policije.

Nemačko udruženje za kanabis, koje se zalagalo za novi zakon, organizovalo je „ubacivanje dima“ na znamenitu berlinsku Brandenburšku kapiju kada je zakon stupio na snagu u ponoć. Drugi događaji javne potrošnje zakazani su širom zemlje, uključujući jedan ispred Kelnske katedrale i drugi u Hamburgu, Regensburgu i Dortmundu.

Nemačka postaje treća zemlja Evropske unije koja je legalizovala kanabis za ličnu upotrebu posle Malte i Luksemburga. Vlada je tvrdila da bi legalizacija potkopala kriminalnu trgovinu drogom, zaštitila od štetnih nečistoća i oslobodila policiju da goni ozbiljnija krivična dela, dok bi obezbedila zaštitu od upotrebe od strane mlađih od 18 godina.

Novi zakon legalizuje posedovanje do 25 grama marihuane od strane odraslih u rekreativne svrhe i omogućava pojedincima da sami uzgajaju do tri biljke. Zabranjena je upotreba u krugu od 100 metara (109 jardi) od ulaza u igralište ili školu. Taj deo zakona stupio je na snagu u ponedeljak.

Stanovnicima Nemačke starosti od 18 i više godina biće dozvoljeno da se pridruže neprofitnim „klubovima kanabisa“ sa maksimalno 500 članova počevši od 1. jula. Pojedinci će moći da kupuju do 25 grama dnevno, ili najviše 50 grama mesečno – broj je ograničen do 30 grama za osobe mlađe od 21 godine. Članstvo u više klubova neće biti dozvoljeno.

Dopisnik AP-a Šarl de Ledesma izveštava da je Nemačka legalizovala posedovanje malih količina marihuane – ali buka bi mogla biti kratkog veka.

Troškovi klubova biće pokriveni članarinama, koje će biti raspoređene u zavisnosti od toga koliko članovi koriste marihuanu.

Zakon takođe poziva na amnestiju prema kojoj će kazne za krivična dela u vezi sa kanabisom koje više neće biti nezakonite treba da budu preispitane i u mnogim slučajevima poništene. Regionalne vlasti brinu da će pravosudni sistem biti preopterećen hiljadama slučajeva.

Tokom proteklih 20 godina, opšti trend je bio da zemlje članice Evropske unije smanje kazne za kanabis na različite načine, prema Evropskom centru za praćenje droga i zavisnosti od droga.

To bi moglo uključivati pretvaranje posedovanja u građanski prekršaj ili preusmeravanje prestupnika na lečenje umesto u sistem krivičnog pravosuđa, ili manje striktno sprovođenje. U Holandiji je kanabis i dalje nezakonit, ali javno tužilaštvo toleriše prodaju malih količina u takozvanim kafićima. Brojne zemlje u Evropi dozvoljavaju medicinski kanabis prema različitim pravilima.

Zakon je usvojila trenutna koalicija socijaldemokrata kancelara Olafa Šolca, Zelenih i slobodnih demokrata koji se bave biznisom, protiv opozicije nekih od nemačkih saveznih država i demohrišćana desnog centra.

Demohrišćanski lider Fridrih Merc obećao je da će njegova stranka poništiti zakon ako pobedi na nacionalnim izborima koji se očekuju na jesen 2025. Međutim, svaka verovatna nova koalicija vlade uključivala bi jednu od stranaka koje su podržale zakon.

Vodeće baštenske prodavnice koje je anketirala novinska agencija dpa ​​navele su da neće dodavati biljke kanabisa u svoju hortikulturnu ponudu. Nemačko lekarsko udruženje usprotivilo se zakonu, rekavši da bi mogao da ima „teške posledice“ po „razvojne i životne izglede mladih ljudi u našoj zemlji“. Kao i sindikat koji predstavlja nemačke policajce, koji je to nazvao „pogrešnim signalom“.