Nađa Tolokonjikova: Ruski demonstranti koji prkose Putinu su „budućnost moje zemlje“

Nađa Tolokonjikova: Ruski demonstranti koji prkose Putinu su „budućnost moje zemlje“

Nađa Tolokonjikova, članica ruskog pank benda i aktivističke grupe Pusi rajot, izrazila je u petak svoju podršku Ukrajini, rekavši za CNN da je uplašena za bezbednost svojih najmilijih.

Godine 2012, Tolokonjikova i još jedan član Pussi Riot-a bili su u zatvoru u Rusiji na dve godine nakon što su izveli protestnu pesmu protiv Putina pod nazivom „Punk Praier“ u moskovskoj katedrali.

Ona je rekla da čujem kako ruski predsednik Vladimir Putin lažne tvrdnje o ratu „povraćam“. „Nikada ne gledam rusku televiziju jer je jednostavno previše teško videti kako lažu svoj narod. Članovi moje porodice u Rusiji veruju da nema civila na meti ruske vojske.“

Ali „ne možete mnogo da uradite“, rekla je — kada pokušava da pokaže članovima svoje porodice fotografije razaranja u opkoljenim ukrajinskim gradovima poput Marijupolja i Harkova, „oni samo kažu da su to lažne vesti i propaganda sa Zapada“.

Uz količinu dezinformacija, cenzure i Putinovog obračuna sa neistomišljenicima u Moskvi, još je upečatljivije da su ruski demonstranti izašli na ulice da pozivaju na prekid rata, rekla je ona.

„Puna sam ljubavi prema ruskim ljudima i zaista sam zahvalna za one koji zapravo odvajaju… Ruse od ruske vlade“, rekla je ona. „Vidim demonstrante, vidim budućnost za svoju zemlju… Ono što treba da razumete o ruskim demonstrantima, toliko je više ljudi koji žele da protestuju, ali ne mogu samo zato što nisu spremni da idu u zatvor na 15 godina. .“

Osvrćući se na Putina, dodala je: „Ne mogu da shvatim kako samo jedna osoba može da nanese toliki bol celom čovečanstvu i duboko mi je žao što nismo u mogućnosti da je ranije skinemo sa vlasti.

Rat je već pogodio Tolokonjikovu. Jedan od njenih prijatelja, antikorupcijski aktivista, ubijen je u granatiranju u Kijevu. Njen bivši muž i otac njenog deteta takođe je trenutno u Kijevu. „Ja i moja ćerka smo prestravljeni“, rekla je.