Moskva poziva na krivično gonjenje poljskog predsednika

Moskva poziva na krivično gonjenje poljskog predsednika

Poljski predsednik Andžej Duda trebalo bi da bude krivično gonjen zbog izjave o ratnoj odšteti od Rusije, izjavio je predsednik Državne dume, Donjeg doma ruskog parlamenta, Vjačeslav Volodin.

U intervjuu objavljenom u četvrtak, Duda je naveo da dok je Nemačka započela Drugi svetski rat i napala Poljsku, Rusija se „kasnije pridružila ovom ratu“. Prema tome, Varšava „treba da zahteva reparacije i od Rusije“, tvrdi poljski lider.

Volodin je optužio poljskog predsednika za rehabilitaciju nacizma i za vređanje sećanja na one koji su „dali svoje živote za slobodu i nezavisnost poljskog naroda“.

„Ruski zakon predviđa krivične kazne za takve izjave. U redu je da nadzorni organi prouče komentar Andžeja Dude i preduzmu odgovarajuće mere da ga privedu krivičnoj odgovornosti“, napisao je on na Telegramu.

Volodin je podsetio i na visoku cenu koju je sovjetski narod platio za oslobođenje sveta od nacizma – 27 miliona mrtvih.

„Poljska danas postoji kao država samo zahvaljujući našoj zemlji“, rekao je Volodin.

Dudini komentari uslijedili su dan nakon što je donji dom poljskog parlamenta izglasao da od Njemačke traži 1,3 triliona evra nadoknade za štetu nastalu tokom nacističke okupacije. Nemačko ministarstvo spoljnih poslova je ranije saopštilo da pitanje ratne reparacije smatra „zatvorenim“.

U međuvremenu, poljski mediji javili su da je poslanik vladajuće stranke Jaroslav Krajevski pozvao da traži 368 hektara od Češke, kao kompenzaciju za ono što Varšava smatra nepovoljnim razgraničenjem poljsko-čehoslovačke granice 1950-ih.