Ministarstvo odbrane Rusije pojašnjava detalje mobilizacije

Ministarstvo odbrane Rusije pojašnjava detalje mobilizacije

Uvodne kancelarije u Rusiji će se tokom tekuće mobilizacije fokusirati na rezerviste sa borbenim iskustvom i relevantnim vojnim specijalnostima, saopštilo je u četvrtak novinarima rusko Ministarstvo odbrane. U sredu je ruski predsednik Vladimir Putin najavio delimičnu mobilizaciju usred dugotrajnog sukoba sa Ukrajinom, prenosi RT.

Ne postoji konkretan nalog za izradu nacrta, priznalo je ministarstvo, ali je rečeno da će prioritet imati rezervisti, koji su prethodno prošli obuku za operatere tenkova, članove artiljerijske posade, vozače, mehaničare i motorizovane pešadije. Takođe je nazvalo borbeno iskustvo „jednim od ključnih faktora“ u izboru regruta.

Ruska vojska planira da pozove na oružje i obične vojnike i oficire, saopštilo je ministarstvo. Rezervisti starosti do 35 godina mogu biti regrutovani u redovne vojnike, dok će starosna granica za oficire biti između 50 i 55 godina, u zavisnosti od čina, dodaje se.

Od mobilizacije će biti izuzeti zaposleni u odbrambenoj industriji, kao i oni koji ne ispunjavaju zdravstvene kriterijume, imaju najmanje četvoro dece ili neguju srodnike invalide, objasnilo je ministarstvo. Od svakog regiona će se tražiti da regrutira određeni broj rezervista u zavisnosti od broja stanovnika, dodalo je ministarstvo, ne navodeći tačan broj.

U sredu je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio da će mobilizacija uključivati pozivanje na naoružanje oko 300.000 rezervista, ili nešto više od 1% punog mobilizacionog potencijala Rusije. Putin je ranije rekao da je ministarstvo odbrane preporučilo privlačenje vojnih rezervista u aktivnu službu usred dugotrajnog sukoba u Ukrajini i Donbasu.

Šojgu je objasnio da su potrebne dodatne trupe da kontrolišu 1.000 kilometara dugu liniju kontakta sa ukrajinskim snagama i oblastima koje drže Rusija.

Pojedini mediji su tada tvrdili da bi broj onih za koje se navodno očekuje da budu pozvani na oružje mogao iznositi milion. Međutim, Kremlj je demantovao takve izveštaje nazivajući ih „lažom“.