Nova runda dijaloga Kosova i Srbije o upotrebi dinara održava se u sredu u Briselu

Nova runda dijaloga Kosova i Srbije o upotrebi dinara održava se u sredu u Briselu

Nova runda dijaloga Kosova i Srbije na nivou glavnih pregovarača, fokusirana na pronalaženje rešenja u vezi sa odlukom Centralne banke Kosova o korišćenju dinara, zakazana je za sredu u Briselu. Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak, izrazio je uverenje da se može postići privremeno održivo rešenje uz fleksibilnost i kompromis sa obe strane.

Nakon „natrpane nedelje“ u SAD-u, Lajčak planira posetu Finskoj pre sastanka u Briselu, gde će razmotriti važna pitanja sa zvaničnicima Stejt departmenta, Saveta za nacionalnu bezbednost i Ujedinjenih nacija. Izveštava se da su ovi razgovori bili korisni i detaljni, omogućavajući specijalnom izaslaniku da razmeni stavove i uskladi poglede na situaciju na Zapadnom Balkanu.

Portparol Evropske komisije, Peter Stano, naglasio je da se od obe strane očekuje fleksibilnost i spremnost za kompromis. EU želi da dijalog bude konstruktivan i ohrabruje obe strane da aktivno učestvuju u postizanju održivog rešenja u vezi sa pitanjem upotrebe dinara na Kosovu.