Kovčeg kraljice Elizabete prenesen u Vestminster gde građani odaju počast do ponedeljka

Kovčeg kraljice Elizabete prenesen u Vestminster gde građani odaju počast do ponedeljka

Hiljade Britanaca ispratilo je prenošenje kovčega sa telom pokojne britanske kraljice Elizabete Druge iz Bakingemske palate u Vestminster. Građani će moći da odaju počast kraljici do ponedeljka, kada će Elizabeta Druga biti sahranjena.

Kovčeg sa telom britanske kraljice Elizabete Druge, koja je preminula 8. septembra , prenet je, tokom svečane ceremonije, iz Bakingemske palate u Vestminster.

U svečanom maršu kovčeg su pratili kralj Čarls, prinčevi Vilijam i Hari i drugi članovi britanske kraljevske porodice, među kojima su i kraljičina deca – princeza Ana i prinčevi Edvard i Endru.

U povorci je učestvovalo više od 1.000 pripadnika britanske vojske koji su obučeni u ceremonijalne uniforme.

Tokom povorke su na svaki minut bili ispaljivani plotuni u Hajd parku, a istovremeno su se oglašavala zvona sa Big Bena.

Kraljičin kovčeg je bio pokriven kraljevskom standartom, a na kovčegu je bila postavljena kruna.

Veliki broj građana se okupio uz ulice kojima se povorka kretala kako bi ispratio ceremoniju koja je trajala oko 40 minuta, a bilo je moguće pratiti i direktan prenos na ekranima koji su postavljeni u londonskom Hajd parku.

Kovčeg će biti izložen u Vestminsteru, a građani će moći da odaju počast preminuloj kraljici do ponedeljka, kada je predviđena sahrana Elizabete Druge.