Predsednik Južne Koreje prisustvovaće sahrani kraljice Elizabete

Predsednik Južne Koreje prisustvovaće sahrani kraljice Elizabete

Predsednik Južne Koreje Jun Suk Jeol posetiće London, Njujork i Kanadu sledeće nedelje u svom prvom putovanju u te zemlje, pre svega da bi prisustvovao sahrani britanske kraljice Elizabete i posetiće Generalnu skupštinu UN, Jun saopštila je kancelarija u ponedeljak.

Ioon bi trebalo da otputuje 18. septembra za London na sahranu kraljice Elizabete, koja je umrla u četvrtak u 96. godini, rekao je novinarima savetnik za nacionalnu bezbednost Kim Sung-han.

Odluka da se prisustvuje sahrani 19. septembra odražava istorijski značaj bilateralnih veza Južne Koreje sa Britanijom, dostignuća kraljice Elizabete i naklonost koju je monarh pokazao Južnoj Koreji od njene posete 1999. godine, rekao je Kim.

Jun će potom otputovati u Njujork da prisustvuje Generalnoj skupštini UN, gde se očekuje da će održati glavni govor 20. septembra, rekao je Kim.

Jun će takođe posetiti Kanadu tokom poslednje deonice svog nedeljnog putovanja, koje treba da se završi 24. septembra, pošto dve zemlje sledeće godine obeležavaju 60. godišnjicu diplomatskih odnosa, dodao je on.

„Svrha ovog putovanja je jačanje solidarnosti sa partnerskim zemljama koje dele osnovne vrednosti i proširenje osnove za ekonomsku diplomatiju“, rekao je Kim na brifingu.

Junov govor u UN imao bi za cilj da predstavi ulogu Južne Koreje kao „zemlje globalnog lidera koja doprinosi rešavanju međunarodnih pitanja i uspostavljanju globalnog poretka zasnovanog na univerzalnim vrednostima“, rekao je on.

Ioon bi takođe pozvao na denuklearizaciju Severne Koreje u svom govoru, istovremeno nastojeći da na marginama skupa održi bilateralne samite sa ključnim zemljama, uključujući Sjedinjene Države i Japan, dodao je Kim.

Prošle nedelje, Ioonova vlada je ponudila da održi razgovore sa Severnom Korejom o okupljanju porodica razdvojenih u Korejskom ratu 1950-53, u svojoj prvoj direktnoj uvertiri uprkos zategnutim prekograničnim vezama.

Pjongjang je ove godine izvršio neviđeni broj raketnih testova, a zvaničnici Seula su krajem prošlog meseca rekli da je završio pripreme za svoj prvi nuklearni test od 2017. godine.

Jun je rekao da ima „hrabar“ plan da pruži ekonomsku pomoć u zamenu za nuklearno razoružanje Severa, ali je obećao da će oštro odgovoriti na njegove provokacije.