Japanski premijer pod pritiskom zbog izveštaja o troškovima kampanje

Japanski premijer pod pritiskom zbog izveštaja o troškovima kampanje

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je u četvrtak da je njegova kancelarija u zapadnoj prefekturi Hirošime pronašla greške u računima priloženim izveštaju o troškovima kampanje, nakon što je časopis izvestio o mogućim kršenjima zakona o finansiranju izbora.

Optužbe su još jedan udarac za premijera, koji je doživeo ostavku tri ministra u kabinetu u roku od mesec dana i čija je podrška javnosti trenutno oko 30% u nedavnim anketama, nivo koji bi mu mogao otežati sprovođenje svoje agende.

Nedeljni magazin Shukan Bunshun objavio je u utorak izveštaj u kojem se navodi da je Kišidina kancelarija dostavila 94 priznanice u svom izveštaju o troškovima kampanje bez primaoca ili opisa, što bi moglo predstavljati kršenje zakona o finansiranju izbora.

„Naložio sam svojoj kancelariji da osigura da se slične greške poput ove ne dešavaju u budućnosti“, rekao je Kišida novinarima.

Odgovorna osoba je popunila stavke u izveštaju o rashodima, ali je previdela dodavanje detalja u priložene račune, dodao je on.

Premijer je takođe demantovao medijske izveštaje da razmišlja o rekonstrukciji kabineta kako bi dobio podršku.

Dnevnik Mainichi je rekao da lider razmišlja o tome do kraja godine, dok novine Asahi kažu da bi se to moglo dogoditi početkom januara.

„Uopšte ne razmišljam o rekonstrukciji kabineta“, rekao je Kišida.

„Moramo se posvetiti rešavanju raznih otvorenih političkih pitanja do kraja godine. U zaključku, uopšte ne razmišljam o tome“, dodao je on.