Gašić odbacuje tvrdnje o obuci srpskih ekstremista na administrativnoj liniji

Gašić odbacuje tvrdnje o obuci srpskih ekstremista na administrativnoj liniji

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić oštro je negirao tvrdnje ministra unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija, Dželjalja Svečlje, o obuci 400 srpskih ekstremista duž administrativne linije između centralne Srbije i Kosova i Metohije. Gašić je upozorio da takve optužbe predstavljaju pretnju za srpsko stanovništvo i najavljuju novo nasilje.

U saopštenju ministarstva, Gašić je istakao da su optužbe Svečlje lažne i da se koriste kako bi se opravdao nedostatak samopouzdanja i nesamostalnost kosovskih institucija. On je naglasio da predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, donosi hrabre odluke u interesu svog naroda, te da je za Srbiju prioritet zaštita srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Gašić je podsetio da je Kosovo i Metohija deo Srbije u skladu sa Ustavom Srbije, Poveljom UN i Rezolucijom 1244, te da će Srbija nastaviti da brani svoje interese i bezbednost svojih građana.

Ministar je takođe istakao da su sukobi i tenzije jedini način komunikacije kosovskih institucija, umesto dijaloga i poštovanja sporazuma. Upitao je da li se do normalnog društva dolazi oslobađanjem osoba poput Azema Kurtaja, koji je optužen za napade na srpsku decu.

Gašić je poručio da Srbija neće dozvoliti agresiju kosovskih institucija i njihovih paravojnih formacija, te da će nastaviti da brani svoj narod i teritorijalni integritet.

Naposletku, ministar Gašić je naglasio da Srbija ne napada svoj narod ni svoje teritorije, već brani interese svojih građana i nacionalni ponos.