Pravila za ulazak građana Srbije u Nemačku

Pravila za ulazak građana Srbije u Nemačku

Ambasada Savezne Republike Nemačke u Srbiji upozorila je da su u toj zemlji na snazi rigorozne mere zbog velikog broja novozaraženih korona virusom, i ukazala na ograničenja za ulazak uz zemlju – uz preporuku da se odustane od putovanja koja nisu preko potrebna.

„Za veliki broj zemalja, među kojima je i Srbija, ograničen je ulazak u Nemačku, a putovanja u Nemačku u turističke svrhe nisu dozvoljena“, saopštava Ambasade Nemačke.

Državljani Srbije koji imaju dozvolu boravka u Nemačkoj ili nacionalnu vizu i nadalje imaju mogućnost da putuju u Nemačku, ali se sugeriše da „generalno treba izbegavati putovanja s namerom kratkotrajnog boravka u zemlji“.

Državljanima Srbije koji bez vize, zbog hitnog medicinskog tretmana ili zbog neodložnih poslovnih obaveza, moraju kratkotrajno da borave u Nemačkoj, u načelu je omogućen ulazak u zemlju jedino ako neophodnost putovanja mogu da dokažu stavljanjem na uvid neophodnih potvrda.

I dalje važe obaveze digitalne prijave ulaska, testiranja pre izlaska iz zemlje i kućne samoizolacije.

Državljani Srbije dužni su da se pre izlaska iz zemlje elektronski prijave putem linka: http://www.einreiseanmeldung.de/, gde postoji i obrazac na srpskom jeziku. Po registraciji, elektronska potvrda dostavlja se u pdf-formatu, koju su dužni da stave na uvid prevozniku prilikom prijave za let, kao i nemačkoj graničnoj policiji pri ulasku u zemlju.