Fon der Lajen: EU nije kompletna bez Balkana, Ukrajine, Moldavije i Gruzije

Fon der Lajen: EU nije kompletna bez Balkana, Ukrajine, Moldavije i Gruzije

Narod Zapadnog Balkana, Ukrajine, Moldavije i Gruzije je deo evropske porodice i budućnost tih ljudi je u EU, koja nije kompletna bez njih, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je u Govoru o stanju Unije na godišnjoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu rekla da je sada trenutak da se EU osvrne na snagu svoje demokratije i sakupi partnere, uključujući one koji su započeli put ka učlanjenju u blok.

„Želim da narod Zapadnog Balkana, Ukrajine, Moldavije i Gruzije zna: vi ste deo naše porodice, vaša budućnost je u Uniji i naš blok nije kompletan bez vas“, poručila je Fon der Lajen.

Fon der Lajen je istakla da Komisija podržava ideju evropske političke zajednice koju je iznio predsjednik Francuske Emanuel Makron, prenio je portal European Western Balkans.

„Treba da težimo ka proširenju ovog jezgra demokratije. Najneposredniji način je produbljavanje naših veza i jačanje demokratija. To počinje sa onim zemljama koje su na putu ka EU“, naglasila je Fon der Lajen.