Evropski Stelantis i kineski Leapmotor od jeseni počinju prodaju električnih vozila u Evropi

Evropski Stelantis i kineski Leapmotor od jeseni počinju prodaju električnih vozila u Evropi

Evropski proizvođač automobila Stelantis koji ima brendove Opel, Fiat, Sitroen, Pežo i druge, saopštio je danas da je osnovao zajedničko ulaganje s kineskom startap-firmom za električna vozila Lipmotor (Leapmotor) koja će u septembru početi prodaju električnih vozila u devet zemalja Evrope.

Prodaja će početi u septembru u Belgiji, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Grčkoj, Holandiji, Rumuniji, Španiji i Portugaliji – rekao je danas generalni direktor Stelantisa Karlos Tavares novinarima u Hangdžuu, u Kini.

Od četvrtog kvartala električna vozila će se prodavati u zemljama Južne Amerike, na Bliskom istoku, u Africi, Indiji i u Azijsko-pacifičkom regionu, rekao je on.

Stelantis i Leapmotor nisu iznelidetalje o tome gde će se proizvoditi električna vozila, sem da lokacija mora da ima raspoloživ kapacitet da podrži prodaju i da ispuni kriterijume kvaliteta i konkurentne cene.

Biće lansirani modeli TO3 i C10, a planiraju da proizvedu po jedan novi model godišnje u naredne tri godine – rekao je Tavares.

Dve kompanije objavile su formiranje nove zajedničke kompanije nazvane „Leapmotor International“ za proizvodnju i prodaju „Leapmotor“ električnih vozila izvan Kine. Kompanija je 51 odsto u vlasništvu Stelantisa i 49 odsto Leapmotora.

Stelantis je u oktobru prošle godine za 1,5 milijardu evra kupio udeo od 21 odsto u Leapmotor-u i najavio strateško partnerstvo.

Generalni direktor Leapmotor-a Džu Dijangming rekao je da će savez sa Stelantisom omogućiti njegovoj kompaniji pristup opsežnoj mreži dilera i distribucije van Kine i fabrikama širom sveta.

SAD i Evropa optužuju Kinu da prekomerno proizvodi električna vozila i da ih isporučuje po niskim, subvencioniranim cenama na inostranom tržištu. Evropska unija istražuje taj uticaj kineskih državnih subvencija.

Američka vlada je najavila ;uvođenja carina na kineska električna vozila, baterije, solarne ćelije, čelik, aluminijum i medicinsku opremu što će verovatno povećati trvenja dve najveće svetske privrede.