Evropska komisija izdala je upozorenje društvenoj mreži X zbog širenja ruskih dezinformacija

Evropska komisija izdala je upozorenje društvenoj mreži X zbog širenja ruskih dezinformacija

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova pozvala je u utorak tehnološke gigante, uključujući Tviter Elona Maska (X), da budu odgovorniji u borbi protiv širenja ruskih dezinformacija.

Ovo prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Rojters.

Jurova je na konferenciji za novinare izjavila da je Rusija započela „rat ideja“ da bi poluistinama i lažima zaprljala evropski informacioni prostor i „da bi stvorila lažni utisak da demokratija nije ništa bolja od autokratije“.

Potpredsednik Evropske komisije pozvao je Gugl, Majkrosoft, Metu, TikTok i druge velike platforme da se odupru ruskoj manipulaciji, „posebno imajući u vidu činjenicu da će Kremlj i drugi biti aktivni pred izbore“.

Odvojeno je spomenula X, koji je ranije odustao od dobrovoljnog dezinformacionog kodeksa EU, ali je i dalje podložan strogim pravilima praćenja sadržaja prema evropskom zakonu.

„Gospodin Mask zna da nije sišao sa ulice ostavljajući kod (o dezinformacijama. – Ed.) jer sada imamo Zakon o digitalnim uslugama na punoj snazi. Dakle, moja poruka Tviteru je da morate da budete strogi prema zakonu, i pratićemo šta radite“, rekla je Jurova.

Studija koju je Evropska komisija objavila početkom septembra pokazala je da je X Elona Maska (bivši Tviter) igrao veliku ulogu u ruskoj propagandi o Ukrajini koja je doprla do većeg broja ljudi nego pre rata.

Zakon Evropske unije o digitalnim uslugama, koji je za najveće društvene mreže stupio na snagu 25. avgusta, zahteva od velikih platformi za procenu rizika od širenja lažnih informacija, sprečavanje promocija najgorih putem algoritama i podvrgavanje njihovog poslovanja reviziji.