EU pokreće istragu TikToka zbog zaštite dece

EU pokreće istragu TikToka zbog zaštite dece

EU je u ponedeljak najavila zvaničnu istragu u vezi sa TikTokom zbog navodnih kršenja njegovih obaveza zaštite maloletnika na mreži, u skladu sa novim značajnim zakonom o nadzoru nad digitalnim sadržajem.

To je druga istraga o velikoj onlajn platformi otkako je Brisel uveo Zakon o digitalnim uslugama (DSA), nakon što je ciljano na Ks tehnološkog milijardera Elona Maska u decembru.

Brisel je posebno zabrinut što aplikacija za deljenje videa u vlasništvu kineske kompanije BiteDance možda ne čini dovoljno da se pozabavi negativnim uticajima na mlade ljude.

Ključna briga je takozvani efekat „zečje rupe“—koji se javlja kada se korisnici hrane povezanim sadržajem na osnovu algoritma, što u nekim slučajevima dovodi do opasnijeg sadržaja.

Zabrinutost Evropske komisije takođe uključuje TikTok-ove alate za verifikaciju starosti, za koje kaže da „možda nisu razumni, proporcionalni i efikasni“.

Komisija je otvorila „formalni postupak za procenu da li je TikTok možda prekršio“ DSA u drugim oblastima, uključujući „transparentnost oglašavanja“ i „pristup podacima za istraživače“.

Akcija je usledila nakon analize izveštaja o proceni rizika od strane TikToka i njegovih odgovora na zahteve Brisela za više informacija o tome koje mere je platforma za deljenje video snimaka preduzela protiv nelegalnog sadržaja, zaštite maloletnika i pristupa podacima.

Regulatorni organi će nastaviti da prikupljaju dokaze, saopštila je komisija, dodajući da joj je tim potezom omogućeno da preduzme dalje mere sprovođenja ako bude potrebno.

„Kao platforma koja doseže milione dece i tinejdžera, TikTok mora u potpunosti da bude u skladu sa DSA i ima posebnu ulogu u zaštiti maloletnika na mreži“, rekao je evropski komesar za unutrašnje tržište Thierri Breton.

„Danas pokrećemo ovaj formalni postupak za povredu prava kako bismo osigurali da se preduzmu proporcionalne mere za zaštitu fizičkog i emocionalnog blagostanja mladih Evropljana. Ne smemo štedeti napor da zaštitimo našu decu“, dodao je Breton.

TikTok ima preko 142 miliona korisnika mesečno širom EU, u odnosu na 125 miliona prošle godine.

„TikTok mora pažljivo da pogleda usluge koje nude i pažljivo razmotri rizike koje predstavljaju za svoje korisnike — mlade i stare“, rekla je izvršna potpredsednica komisije Margrethe Vestager.

Formalna istraga će se fokusirati na četiri oblasti: kako TikTok procenjuje i ublažava sistemske rizike; kako se kompanija pridržava zaštite privatnosti i bezbednosti maloletnika; TikTok-ove mere za obezbeđivanje „pouzdanog“ skladišta reklama i preduzete korake za povećanje transparentnosti.

TikTok je rekao da radi na zaštiti maloletnika na mreži.

„TikTok ima pionirske funkcije i podešavanja za zaštitu tinejdžera i držanje mlađih od 13 godina van platforme, problemi sa kojima se cela industrija bori“, rekao je portparol TikToka.

„Nastavićemo da radimo sa stručnjacima i industrijom kako bismo mlade ljude na TikToku zaštitili i radujemo se što ćemo sada imati priliku da detaljno objasnimo ovaj rad Komisiji.

Ne postoji rok za okončanje postupka.

DSA daje Briselu ovlašćenje da izriče visoke kazne, sa kaznama za prekršaje koje mogu uključivati novčane kazne do šest odsto globalnih prihoda digitalne firme.

Komisija može čak blokirati platforme u bloku od 27 zemalja zbog ozbiljnih i ponovljenih kršenja.

Zakon EU stupio je na snagu prošle godine za najveće svetske onlajn platforme, uključujući TikTok i Ks, kao i Facebook i Instagram.

Nova pravila zahtevaju od kompanija da rade više na kontroli sadržaja na mreži, ali takođe očekuju da digitalni trgovci deluju brzo i efikasno kako bi zaštitili kupce na mreži.

Zakon o DSA primenjuje se na sve platforme od 17. februara.