Bajden poziva guvernere da ojačaju odbranu pred potencijalnom ruskom hakerskom pretnjom

Bajden poziva guvernere da ojačaju odbranu pred potencijalnom ruskom hakerskom pretnjom

Američki predsednik Džo Bajden zatražio je od guvernera svih 50 američkih država i gradonačelnika okruga Kolumbija da pojačaju sajber bezbednost državnih kompjuterskih sistema i kritične infrastrukture suočeni sa potencijalnim ruskim hakerskim pretnjama.

„Postoje stvari koje samo vi kao guverner možete da uradite da biste obezbedili kompjuterske sisteme svoje države, svoju kritičnu infrastrukturu, svoje građane i kroz te napore, našu naciju“, napisao je Bajden u pismu guvernerima.

Bajden je u pismu ponovio da se „moramo pripremiti za bilo kakve nepredviđene situacije, uključujući sajber napade na našu domovinu“ iz Rusije.

Politiko je prvi izvestio o pismu.

Ovo je poslednja u nizu izjava zvaničnika Bajdenove administracije da kompanije za kritičnu infrastrukturu budu u stanju pripravnosti za svaku potencijalnu rusku sajber aktivnost.

FBI je prošle nedelje obavestio pet američkih energetskih kompanija da ruske internet adrese skeniraju njihove mreže u cilju moguće pripreme za hakiranje. Od te aktivnosti nema poznatih kompromisa. Skeniranje, koje uključuje proveru računarskih mreža za uređaje i ranjivosti, se dešava na internetu sve vreme.

Bajden je pozvao guvernere i gradonačelnika, ako već nisu, da se sastanu sa svojim liderskim timovima kako bi razgovarali o tome kako će zaštititi kritičnu infrastrukturu i državne resurse u slučaju sajber napada.

„Da li je vaš glavni službenik za bezbednost informacija učinio sve što može da zaključa sisteme vaše države i stavi vaše timove za sajber bezbednost u stanje visoke pripravnosti?“ pitao je Bajden.

Ruske hakerske grupe su 2015. i 2016. koristile sajber napade da bi isključile struju u delovima Ukrajine. To se nije dogodilo u SAD. Sektor električne energije i druge kritične industrije uložile su velika sredstva u odbranu i pripremne radove.