Sledeća generacija članova kraljevske porodice preuzima više kontrole

Sledeća generacija članova kraljevske porodice preuzima više kontrole

LONDON – Princ Vilijam i supruga Kejt pojavili su se zajedno princom Harijem i suprugom Megan u subotu, srdačno pozdravivši veliku masu okupljenu ispred zamka Vindzor, preneo je Asošijejted pres.

Njihova „šetnja“, prvi put kada su se braća zajedno pojavila u javnosti od marta 2020, dolazi u vreme kada mlađa generacija britanske kraljevske porodice mora značajno da pojača svoje odgovornosti.

Vilijam, koji je dugo bio drugi u redu na prestolu, sada je naslednik nakon što je njegov otac, kralj Čarls III, postao novi britanski monarh nakon smrti svoje majke. To znači da Vilijam i Kejt, oboje po 40 godina i roditelji troje male dece, odmah preuzimaju mnogo centralniju ulogu novog lica monarhije.

Vilijam i Hari su bili u hladnim odnosima otkako je Hari dao otkaz kao viši kraljevski član i preselio se u SAD pre dve godine. Njihovo pokazivanje jedinstva u subotu je navodno inicirao Vilijam i ostavio je neke posmatrače nadu da bi se Hari (37) mogao vratiti u borbu i podržati svog starijeg brata u podeli teškog posla koji sada leži na Vilijamovim ramenima.

„Svakako će Vilijam i Ketrin, kao novi princ i princeza od Velsa, biti još više u centru pažnje medija ako je to moguće“, rekao je Džo Litl, glavni urednik magazina Majesti. „Do četvrtka je postojao tampon između njega i prestola. Taj bafer je sada uklonjen.“

To je ogromna suprotnost onome što je bilo pre samo dve nedelje, kada su Vilijam i Kejt objavili da sele svoju porodicu iz centralnog Londona u ruralniju bazu u Vindzoru. Posmatrači su mislili da traže više privatnosti i „normalnije“ vaspitanje za svoju decu, koja su upravo započeli novu godinu zajedno u privatnoj školi.

Mnogo pre nego što je postao kralj Čarls III, novi britanski monarh je nagovestio da želi „smanjenu“ monarhiju sa strožom grupom članova kraljevske porodice koji rade sa punim radnim vremenom i nižim troškovima.

To je bilo pre Harijevog poteza – i pre nego što je prinčev ujak, princ Endrju, efektivno proteran iz javnog života nakon skandala sa seksualnim nedoličnim ponašanjem.

Nije mnogo drugih prepoznatljivih „radnih kraljeva“ — članova kraljevske porodice koji zvanično predstavljaju monarha — ostalo da dele stotine zvaničnih angažmana i brojnih inostranih poseta koje se preduzimaju svake godine.

Grupa uključuje Čarlsa i njegovu ženu Kamilu, sada kraljicu suprugu; Vilijam i Kejt; kraljičina jedina ćerka, princeza Ana; i kraljičino najmlađe dete, princ Edvard, i njegova supruga Sofi. Takođe članovi kraljevske porodice, ali mnogo manje poznati, su kraljičin prvi rođak, princ Ričard, i njegova supruga Birgitte.

U svom prvom govoru naciji, koji je emitovan u petak, Čarls je Vilijamu zvanično dodelio sopstvenu titulu, princ od Velsa. Kejt je sada princeza od Velsa i prva je osoba od Vilijamove pokojne majke, princeze Dajane, koja je nosila tu titulu.

Vilijam i Kejt takođe nasleđuju Čarls i Kamilinu drugu počasnu titulu, vojvodu i vojvotkinju od Kornvola. To znači upravljanje i primanje prihoda od imanja koje se sastoji od zemljišta širom Ujedinjenog Kraljevstva koje navodno vredi milijardu funti.

„Sa Katarinom pored njega, naši novi princ i princeza od Velsa će, znam, nastaviti da inspirišu i vode naše nacionalne razgovore, pomažući da se marginalci dovedu u centar gde se može pružiti vitalna pomoć“, rekao je Čarls u petak.

U svom govoru, Čarls je rekao da zna da neće moći da posveti toliko vremena i energije stvarima do kojih mu je najviše stalo, kao što su životna sredina i klimatske promene.

Vilijam će sada verovatno provoditi više vremena zagovarajući te teme. Već je ostavio svoj trag osnivanjem Earthshot Prize, ambicioznog „projekta nasleđa“ za koji se očekuje da će dodeliti milione funti grantova za ekološke inicijative u narednih 10 godina.

Čarls je takođe govorio o Hariju u svom obraćanju naciji, izražavajući svoju „ljubav prema Hariju i Megan dok nastavljaju da grade svoje živote u inostranstvu“.

Hari i Megan, vojvotkinja od Saseksa, odselili su se iz Velike Britanije kako bi u svojim životima tražili finansijsku nezavisnost i slobodu od strogih britanskih medija.

Par se sada nastanio u Kaliforniji sa svoje dvoje male dece. I Hari i Megan su ponavljali svoju nesreću sa članovima kraljevske porodice od njihovog odlaska.

Tokom njihovog pojavljivanja u subotu sa Vilijamom i Kejt, oba para su prihvatila cveće i saučešće od ljudi koji su se pritiskali na barijere na putu ispred kapija zamka Vindzor. Sa mnogima su se rukovali i zastajali da razgovaraju i sa odraslima i sa decom.

U svojoj prvoj izjavi od kraljičine smrti, Vilijam je govorio o svojoj tuzi i o tome kako su on i njegova žena imali koristi od njene mudrosti, vođstva i podrške.

„Proći će neko vreme pre nego što će se stvarnost života bez bake zaista osetiti stvarnom“, napisao je u subotu. „Počastiću njeno sećanje tako što ću podržati svog oca, Kralja, na svaki mogući način.