Egipat će povećati tranzitne naknade za brodove kroz Suecki kanal 2023

Egipat će povećati tranzitne naknade za brodove kroz Suecki kanal 2023

Egipat je u subotu saopštio da će povećati tranzitne naknade za plovila, uključujući tankere napunjene naftom, koji prolaze kroz Suecki kanal, jedan od najvažnijih plovnih puteva na svetu.

Uprava Sueckog kanala saopštila je u subotu da će dodati 15 odsto na naknade za tankere koji prevoze naftu i naftne derivate i 10 odsto za brodove za rasuti teret i brodove za krstarenje.

Šef te vlasti, Osama Rabie, rekao je da su pohodi, koji će stupiti na snagu 1. januara, „neizbežni i neophodni“. On je okrivio rastuće globalne stope inflacije, koje su povećale troškove operacija, održavanja i pomorskih usluga plovnog puta.

Oko 10% globalne trgovine, uključujući 7% svetske nafte, protiče kroz Suecki kanal, glavni izvor stranog novca u Egipat, najnaseljeniju zemlju sa više od 103 miliona ljudi.

Egipat se suočio sa ogromnim ekonomskim izazovima i ponestaje mu deviza potrebnih za kupovinu osnovnih stvari kao što su žito i gorivo.

Vlasti su saopštile da je 20.649 plovila prošlo kroz kanal prošle godine, što je povećanje od 10% u poređenju sa 18.830 plovila u 2020. Godišnji prihodi kanala dostigli su 6,3 milijarde dolara 2021. godine, što je najveći u njegovoj istoriji.

Vlasti kanala rade na proširenju i produbljivanju južnog dela plovnog puta, otkako se ogroman brod nasukao i zatvorio kanal u martu 2021. Šestodnevna blokada poremetila je globalnu isporuku.

31. avgusta, tanker se nasukao i nakratko blokirao plovni put pre nego što je bio napajan.