SAD Ambasada: Zaključci Svesrpskog sabora napad na Dejtonski sporazum i državne institucije BiH

SAD Ambasada: Zaključci Svesrpskog sabora napad na Dejtonski sporazum i državne institucije BiH

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH) saopštila je danas da zaključci usvojeni na Svesrpskom saboru u Beogradu predstavljaju napad na Dejtonski mirovni sporazum i državne institucije BiH.

„Zaključci ne predstavljaju odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako autori tvrde, već su namerni napad na taj sporazum i državne institucije BiH“, navodi se u saopštenju američke ambasade u BiH.

Dodaje se da su zaključci sa Svesrpskog sabora, koji se odnose na Dejtonski mirovni sporazum i nezavisnu državu BiH, ukorenjeni u „pravnim dezinformacijama i prožeti greškama“.

„Javne izjave zvaničnika Republike Srpske (RS), a posebno predsednika RS Milorada Dodika i predsednika Narodne skupštine RS Nenada Stevandića, o zaključcima i planovima za ‘razdruživanje’ RS, (što je) drugo ime za otcepljenje, predstavljaju i napad na Dejton i na teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH“, navodi se dalje.

Istaknuto je da Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH izričito navode da je BiH država naslednica Republike BiH sa svojom unutrašnjom strukturom, modifikovanom, tako da se sastoji od dva entiteta.

„Ni Dejton, ni Ustav BiH ne daju entitetima ili bilo kom drugom pod-državnom telu, pravo na secesiju, ‘razdruživanje’ ili bilo koji drugi nespretni sinonim za otcepljenje koji su izmislili zvaničnici RS“, navodi se iz američke ambasade.

Takođe su naglasili da RS nije država i da može postojati samo unutar BiH.

„Ona nema pravni subjektivitet izvan BiH. Dodikovi planovi i akcije dovode u opasnost mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost u evroatlantskim institucijama koju građani BiH, uključujući i stanovnike RS, žele i zaslužuju“, zaključuje se u saopštenju američke ambasade.