Na kaspijskoj obali Rusije pronađeno 2.500 mrtvih foka

Na kaspijskoj obali Rusije pronađeno 2.500 mrtvih foka

Oko 2.500 foka pronađeno je mrtvo na obali Kaspijskog mora u južnoj Rusiji, saopštili su zvaničnici u nedelju.

Vlasti u ruskoj provinciji Dagestan saopštile su da nije jasno zašto je došlo do masovnog odumiranja, ali da je to verovatno posledica prirodnih uzroka.

Regionalni zvaničnici su prvobitno izvestili u subotu da je 700 mrtvih foka pronađeno na obali, ali je dagestansko odeljenje ruskog Ministarstva prirodnih resursa i životne sredine kasnije podiglo brojku na oko 2.500.

Zaur Gapizov, šef Kaspijskog centra za zaštitu životne sredine, rekao je u saopštenju da su foke verovatno umrle pre nekoliko nedelja. On je dodao da nema znakova da su ubijeni ili uhvaćeni u ribarske mreže.

Stručnjaci Federalne agencije za ribarstvo i tužioci pregledali su obalu i prikupili podatke za laboratorijska istraživanja, koja nisu odmah uočila nikakve zagađivače.

Nekoliko prethodnih incidenata masovne smrti foka pripisivano je prirodnim uzrocima. Kazahstan, koji ima dugu obalu Kaspijskog mora, prijavio je najmanje tri takva incidenta ove godine.

Podaci o broju foka u Kaspijskom moru se veoma razlikuju. Agencija za ribarstvo je saopštila da je ukupan broj kaspijskih foka 270.000-300.000, dok je Kaspijski centar za zaštitu životne sredine iznosio 70.000.