Beloruske vlasti hapse troje aktivista Viasna pod optužbama za učešće u ekstremističkoj organizaciji

Beloruske vlasti hapse troje aktivista Viasna pod optužbama za učešće u ekstremističkoj organizaciji

U oštro represivnoj klimi Belorusije, troje aktivista Viasna, glavne grupe za ljudska prava, uhapšena su i optužena za navodno učešće u ekstremističkoj organizaciji, izvestila je državna televizija u četvrtak. Ova hapšenja su deo kontinuirane kampanje vlasti za gušenje opozicije i nezavisnih medija u zemlji, koja je pod autoritarnom vlašću predsednika Aleksandra Lukašenka od 1994. godine.

Nakon spornih rezultata predsedničkih izbora u avgustu 2020. godine, koji su dali Lukašenku novi mandat, Belorusija je postala poprište dugotrajnih protesta i surove represije nad opozicijom. Sve istaknute opozicione ličnosti su sada ili u zatvoru ili u izbeglištvu u inostranstvu.

Viasna, koja je poznata po svojoj borbi za ljudska prava, procenjuje da u Belorusiji trenutno ima oko 1.400 političkih zatvorenika, uključujući i osnivača grupe Aleša Bjajatskog, dobitnika Nobelove nagrade za mir 2022. godine.

Trojici aktivista čija su hapšenja prijavljena u četvrtak preti kazna do sedam godina zatvora ako budu osuđeni po optužbama za učešće u ekstremističkoj organizaciji. Navodi se da su oni prisustvovali sudskim postupcima protiv drugih političkih zatvorenika, snimali ih i prosleđivali informacije neodređenim „ekstremističkim organizacijama u inostranstvu“, prema izveštaju.