Vakcine štite od infekcije podvarijantom Omicron – ali ne zadugo

Vakcine štite od infekcije podvarijantom Omicron – ali ne zadugo

Dve doze mRNA vakcine poput one koju je proizvela Pfizer-BioNTech pružaju sličnu zaštitu od dve podvarijante SARS-CoV-2. Zasluge: Allen J. Schaben/Los Angeles Times preko Gettija

Omicron podvarijanta BA.2 zamenjuje svoju sestrinsku verziju, BA.1, kao dominantni oblik SARS-CoV-2 u mnogim zemljama, što je navelo naučnike da se zapitaju da li će pandemija COVID-19 baciti ove regione u nered pa ipak. Međutim, studija1 objavljena 13. marta pokazuje da mRNA vakcine nude sličan stepen zaštite od dva soja — iako zaštita od infekcije SARS-CoV-2 i simptomatske bolesti nestaje u roku od nekoliko meseci nakon treće doze.

Studija, objavljena na serveru za preprint medRkiv, još nije recenzirana.

Istraživači su mesecima znali da podvarijanta BA.1 izbegava veliki deo zaštite koju mRNA vakcine nude protiv blage do umerene bolesti. Naučnici su brzo shvatili da se BA.2 širi brže od BA.1, ali nije odmah bilo jasno da li će se novajlija takođe pokazati veštijim u izbegavanju vakcina.

Zašto se podvarijanta Omikrona širi brže od originala?

„BA.2 bi mogao biti čak i gori od BA.1 – to je bio strah“, kaže Laith Abu-Raddad, epidemiolog zaraznih bolesti u Veill Cornell Medicine-Katar u Dohi i koautor studije.

Abu-Raddad i njegove kolege izveli su ogromnu opservacionu studiju koristeći evidenciju o vakcinaciji i rezultate testa SARS-CoV-2 iz katarskog zdravstvenog sistema. Otkrili su da su stanovnici Katara koji su primili dve doze vakcine zasnovane na Pfizer-BioNTech ili Moderna iRNK vakcine, uživali nekoliko meseci značajne zaštite od simptomatske bolesti izazvane bilo BA.1 ili BA.2. Ali zaštita je oslabila na oko 10% nakon samo 4-6 meseci, što znači da su vakcine sprečile samo 10% slučajeva koji bi se desili da su svi pojedinci bili nevakcinisani.

Činilo se da zaštita od BA.2 ne slabi brže od zaštite od BA.1, a pojačana injekcija je vratila zaštitu od simptomatske infekcije bilo koje podvarijante na 30–60%. Podaci o nadzoru prikupljeni u Ujedinjenom Kraljevstvu otkrivaju sličan trend: efikasnost vakcine protiv simptomatskog COVID-19 je manja od 20% za obe podvarijante 25 nedelja ili više nakon druge doze, ali raste na otprilike 70% 2-4 nedelje nakon treće doze .

Istraživači su takođe analizirali stepen zaštite koji mRNA vakcine nude od teških bolesti, ali da bi to uradili morali su da objedine podatke o slučajevima BA.1 i BA.2 — mera koja je bila neophodna jer je stanovništvo Katara snažno okrenuto mladim ljudima. , čineći teške slučajeve COVID-19 retkim. Tek nakon udruživanja, istraživači su imali dovoljno slučajeva da postignu značajne rezultate.

Ova analiza je pokazala da je zaštita od teških bolesti ostala na 68% ili više tokom najmanje 7 meseci, čak i kod ljudi koji su primili samo dve doze vakcine, i koji su dobili preko 80% nakon dopunske doze. Abu-Raddad kaže da, pošto je 70-80% udruženih slučajeva bilo BA.2, on sumnja da vakcine i dalje nude visok nivo zaštite od teških bolesti u uslovima porasta nivoa BA.2.
Obećavajući rezultati

U e-poruci za Nature, virolog Endrju Pekoš sa Univerziteta Džons Hopkins u Baltimoru, Merilend, napisao je da je, generalno, rad „veoma dobra studija. Katar je bio na čelu kada je reč o izveštavanju podataka o efikasnosti vakcine protiv COVID-19 na veoma brz način.

Abu-Raddad kaže da mu rezultati daju nadu jer vakcine sprečavaju mnoge od najgorih slučajeva COVID-19, čak i kao odgovor na BA.2. „Vakcine zapravo funkcionišu izuzetno dobro, s obzirom na izazove evolucije“, rekao je on.

Pekosz se slaže, dodajući u svojoj e-pošti da rezultati naglašavaju važnost pojačanih doza. „Fokusiranje na raspored primarne vakcinacije više nije dovoljno. Moraju postojati planovi da se populacija efektivno vakciniše putem bustera“, napisao je on.

Ali u budućnosti, Abu-Raddad misli da bi istraživači trebalo da se odmaknu od dizajniranja vakcina protiv pojedinačnih varijanti i umesto toga da se fokusiraju na pan-koronavirusne vakcine. „Ovo bi bilo fundamentalnije rešenje za budućnost“, kaže on.