Inicijativa SAD u domenu energije iz nuklearne fuzije

Inicijativa SAD u domenu energije iz nuklearne fuzije

Samit „Razvijanje smele decenije vizije za komercijalnu fuzionu energiju“, prvi je korak u inicijativi Bajden-Harisove administracije da se ubrza komercijalna energija fuzije, tehnologija čiste energije koja koristi istu reakciju koja pokreće Sunce i zvezde. „Fuzija je potencijalni izvor čiste energije bez ugljenika, bogat izvor čiste energije koji će ojačati američko vođstvo, ojačati energetsku sigurnost i omogućiti održivu energetsku nezavisnost“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Samit je okupio vladu, industriju, akademske i druge zainteresovane strane kako bi pokrenuli diskusije u kojima se istražuju obećanja tehnologije i preostali izazovi.

„Profesor Univerziteta Prinston Lajman Špicer započeo je američko potragu za komercijalnom fuzionom energijom kada je osnovao našu laboratoriju pre više od 70 godina“, rekao je Kauli, „i od tada smo napravili izuzetan napredak. Zaista, prva značajna energija iz reakcija fuzije dobijena je u našoj laboratoriji 1994. Nedavna dostignuća su postavila naučne i inženjerske temelje potrebne za pilot postrojenje za fuzionu energiju.“

„Danas je ključni trenutak u pretvaranju ovog velikog izazova u stvarnost, i drago mi je što sam deo ovog samita“, rekao je Kauli u četvrtak. „Naša laboratorija je željna da pomogne u ostvarenju smele vizije.

Bela kuća je takođe objavila da će DOE pokrenuti inicijativu na nivou cele agencije za ubrzavanje održivosti komercijalne fuzione energije. Inicijativu će omogućiti novi vodeći koordinator za fuziju DOE, Skot Hsu, koji će odgovarati podsekretaru za nauku i inovacije.

Hsu, programski direktor u Agenciji za napredne istraživačke projekte-Energija (ARPA‑E), stekao je zvanje doktora nauka. u astrofizičkim naukama sa Univerziteta Princeton, bio je nacionalni dodiplomski saradnik na PPPL-u i diplomirao je elektrotehniku na Univerzitetu Kalifornije, Los Anđeles.

Među stručnjacima za klimu i energetiku koji su učestvovali na samitu bili su američka sekretarka za energetiku Dženifer Granholm, Alondra Nelson, šef OSTP, i Gina McCarthi, nacionalna savetnica za klimu Bele kuće, zajedno sa predstavnicima Kongresa i liderima sa univerziteta, nacionalnih laboratorija i privatne industrije .

Ključne teme dnevnog reda bile su:

  • Razmatranje stanja fuzione tehnologije i njenih koristi za klimu, energetsku bezbednost i globalnu konkurentnost SAD,
  • Definisanje koraka potrebnih za izgradnju industrije fuzije koja podržava energetsku i ekološku održivost, energetsku etiku, održivost životne sredine, raznolikost i delotvoran javni angažman,
  • Vizije i izazove industrije fuzije i kako američka vlada može ubrzati tehnologiju fuzije.

Kao vodeća svetska laboratorija u istraživanju fuzione energije, PPPL već godinama stvara partnerstvo sa privatnom industrijom na istraživanju za razvoj fuzione energije. Preko DOE-ove inovativne mreže za fuzionu energiju (INFUSE), PPPL je dobio sredstva za 13 takvih partnerstava, uključujući istraživačke projekte sa TAE Technologies i Commonvealth Fusion Sistems.

PPPL takođe radi sa privatnom industrijom na primeni nauke o plazmi na industrije budućnosti kao što su proizvodnja mikroelektronike i kvantnog računarstva. Jedno takvo partnerstvo je kooperativni sporazum o istraživanju i razvoju (CRADA) za sprovođenje istraživanja u cilju poboljšanja proizvodnje mikročipova sa Lam Research Corp., svetskim dobavljačem opreme za proizvodnju čipova.
Energetska pravda i javni angažman

Samit je takođe bio fokusiran na to kako da se osigura „da se prednosti fuzije dele na pravičan i pravičan način u našim zajednicama“, rekla je Bela kuća, napominjući da je jedan od ključnih ciljeva „da se za sto iznese širok spektar glasova za inkluzivan i rani razgovor o budućnosti fuzione tehnologije.”

Među panelistima za sesiju samita na temu „Energetska pravda i angažovanje javnosti“, bila je Amelia Chambliss, nedavna studentica DOE dodiplomske laboratorijske prakse (SULI) na PPPL-u. Chambliss, koji je diplomirao na Rid koledžu sa diplomom fizike, pohađaće postdiplomske studije primenjene fizike i matematike na Univerzitetu Kolumbija na jesen i planira da postane fizičar plazme.

„Moja generacija je zaista strastvena za ekološku pravdu i pravičnost“, rekla je ona. „Sjajno je moći razgovarati sa ljudima koji su stručnjaci za ekološku pravdu i čuti njihova razmišljanja i rešenja, posebno kada su u vezi sa energijom fuzije.

Chambliss je takođe rekla da bi volela da vidi što više žena i ljudi svih boja kože ulazi u procese kako bi postali naučnici i inženjeri u oblasti fuzione energije. „Zarobljavamo zvezde na planeti Zemlji i pokušavamo da rešimo jedan od najvećih problema sa kojima se naša planeta ikada suočila“, rekla je ona. „Koje malo dete ne bi želelo da bude deo toga? Sutrašnji lideri fuzione zajednice su tamo. Samo još nisu čuli za to“.