Psihodelični lek MDMA olakšava simptome PTSP-a

Psihodelični lek MDMA olakšava simptome PTSP-a

Psihodelični lek MDMA može smanjiti simptome posttraumatskog stresnog poremećaja, objavili su istraživači u novoj studiji objavljenoj u četvrtak.

Kompanija koja sponzoriše istraživanje saopštila je da planira kasnije ove godine da traži odobrenje SAD za prodaju leka, takođe poznatog kao ekstazi, kao tretman za PTSP kada se kombinuje sa terapijom razgovora.

„To je prva inovacija u lečenju PTSP-a u više od dve decenije. I značajna je jer mislim da će otvoriti i druge inovacije“, rekla je Ejmi Emerson, izvršna direktorka MAPS Public Benefit Corporation, sponzora istraživanja.

Ranije ove godine, Australija je postala prva zemlja koja je dozvolila psihijatrima da prepisuju MDMA i psilocibin, psihoaktivni sastojak u psihodeličnim pečurkama. Lekovi dobijaju širu kulturnu prihvaćenost u SAD delom zbog napora neprofitne grupe za zastupanje Multidisciplinarno udruženje za psihodelične studije.

Za novu studiju, istraživači su merili simptome kod 104 osobe sa PTSP-om koji su nasumično raspoređeni da dobiju ili MDMA ili lažnu pilulu tokom tri sesije, u razmaku od jednog meseca. Obe grupe su dobile terapiju razgovorom.

Uobičajeni neželjeni efekti u grupi sa MDMA bili su zategnutost mišića, mučnina, smanjen apetit i znojenje. Ali samo jedna osoba u MDMA grupi je odustala od studije.

Nakon tretmana, 86% MDMA grupe je poboljšalo standardnu procenu PTSP-a u poređenju sa 69% grupe koja je primala placebo. Procena meri simptome kao što su noćne more, flešbekovi i nesanica.

Do kraja studije, 72% ljudi u MDMA grupi više nije ispunjavalo dijagnostičke kriterijume za PTSP, u poređenju sa oko 48% u placebo grupi.

„Rezultati koje su dobili su veoma uzbudljivi“, rekla je Barbara Rotbaum, koja vodi Emori Healthcare Veterans Program u Atlanti. Ona nije bila uključena u istraživanje koje je objavljeno u časopisu Nature Medicine.

PTSP se takođe može lečiti drugim lekovima ili terapijom razgovorom.

„Oni su veoma efikasni, ali ništa nije 100% efikasno“, rekao je Rotbaum. „Dakle, apsolutno nam je potrebno više opcija za lečenje.“

Pre nego što bi MDMA mogao da bude propisan u SAD, Uprava za hranu i lekove bi morala da ga odobri, a Uprava za sprovođenje lekova bi morala da promeni svoju klasifikaciju. MDMA je trenutno klasifikovan kao Prilog 1, uporedo sa heroinom i smatra se da „trenutno nema prihvaćenu medicinsku upotrebu i visok potencijal za zloupotrebu“.