Otkrića u Pompeji donela nove detalje o životu srednje klase

Otkrića u Pompeji donela nove detalje o životu srednje klase

Arheolozi su otkrili četiri nove sobe u kući u Pompeji, pune tanjira, amfora i drugih svakodnevnih predmeta, dajući sliku života srednje klase u trenutku kada je erupcija Vezuva zatrpala rimski grad 79. godine.

Ostaci posuda, na brzinu ispražnjenog kovčega, kreveta i gorionika za parfeme od terakote u obliku kolevke pronađeni su na dva sprata prethodno iskopane zgrade, saopštila je u subotu uprava arheološkog parka Pompeja.

Neke su bile vrednije od drugih – posude od bronze ili stakla uz svakodnevne alate.

„Veliki deo stanovništva u Rimskom Carstvu su bili ljudi koji su se znojili za svoj hleb, ali su takođe želeli da podignu svoj društveni status“, rekao je direktor parka Gabrijel Cuhtrigel.

Arheolozi su uzeli gipsane odlivke, kako bi reprodukovali neke od predmeta sa nalazišta u Pompeji, jednoj od glavnih italijanskih turističkih atrakcija u blizini modernog grada Napulja.

Ostatak građevine, iskopane 2018. godine, uključuje dvorište ukrašeno freskama biljaka, ptica i scena lova. Niša, u kojoj su se nalazili bogovi zaštitnici domaćinstva (lari), dala je „kući Larario“ njeno popularno ime.

„Vlasnici kuće Larario u Pompeji uspeli su da ukrase dvorište u kojem se nalaze lari i bunar sa izvanrednim slikama, ali očigledno nisu imali dovoljno novca za sve sobe. Ne znamo ko je ovde živeo, ali ugodan život prikazan u dvorištu verovatno je bio više težnja nego njihova svakodnevna stvarnost“, zaključio je Cuhtrigel.