Italijanski zvaničnik otpušten zbog podrške Rusiji

Italijanski zvaničnik otpušten zbog podrške Rusiji

Stefanu Giziju su oduzeta ovlašćenja nakon što je objavio fotografiju slova „Z“ i izrazio solidarnost sa Moskvom.

Stefano Gici, savetnik za kulturu u opštini Čekano u Italiji, oduzeta su mu ovlašćenja nakon što je izazvao gnev javnim izražavanjem podrške Rusiji u sada izbrisanoj objavi na Fejsbuku.

Zvaničnik je podelio sliku slova ‘Z’, koje se sada povezuje sa tekućom vojnom ofanzivom Rusije na Ukrajinu, jer se pojavljuje na ruskim tenkovima i vozilima koji učestvuju u operaciji, i napisao: „Solidarnost sa Rusijom, traka Sv. Đorđe, pobednik nad Zmajem.“

Objavu je očigledno uklonio Facebook ubrzo nakon što je objavljen, ali je ipak uspeo da izazove talas gneva, pošto je nekoliko Gizijevih kolega političara, uključujući i njegovu sopstvenu stranku ‘Lega’, pozvalo da bude otpušten i da se Gradonačelnik Čekana da se distancira od Gizija i njegove „sramne“ i „nepodnošljive izjave“.

Regionalni odbornik Mauro Buschini napisao je da Gizi: „Moram da se izvini. Ukrajinskom narodu, ženama silovanim i ubijenim, deci koja su preplašena, ubijena ili napuštena, svima onima koji su izgubili živote ili primorani da pobegnu u druge zemlje.

Gradonačelnik Čekana Roberto Kaliđore sada je zvanično ukinuo ovlašćenja Gizija, u onome što su neki opisali kao lov na veštice protiv proruskih osećanja, pošto je većina italijanskih političara zauzela oštar stav protiv Rusije usred sukoba u Ukrajini.

Italijanski zvaničnici su prošle nedelje zaplenili preko 882 miliona dolara imovine bogatih Rusa koja je stavljena na crne liste EU, pošto su se odnosi između dve zemlje naglo pogoršavali.

Antiruske izjave u italijanskim medijima su u međuvremenu uzavrele do krajnosti, jer je jedan list, La Stampa, prošle nedelje primio zvaničnu žalbu od ruskog ambasadora u Italiji zbog naslova koji dovodi u pitanje mogućnost ubistva ruskog predsednika Vladimira Putina, sa ambasador tvrdi da je to kršenje italijanskog krivičnog zakona, jer je podstrekavanje na izvršenje krivičnog dela kažnjivo delo.